Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Na "Kališu" niče hotel od 100.000 kvadrata?



beograd-kalemegdanStručnjaci okupljeni oko Inicijative "Ko gradi grad“ upozoravaju da bi Beogradska tvrđava uskoro mogla da dobije novi izgled gradnjom mega hotela.



Izmene Plana detaljne regulacije za takozvani blok "Beko“ omogućavaju gradnju hotelsko-stambenog kompleksa od 100.000 kvadrata koji će narušiti ambijentalnu celinu tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju.

Iz Inicijative upozoravaju da je ovaj plan napravljen i usvojen bez javne debate, a po strani su ostala i mišljenja stručnjaka koji smatraju da je nedopustiva izgradnja koja bi zaklonila tvrđavu.

"Procedure se koriste kao paravan da se izigra javni interes."

Odluke se donose van domašaja javnosti kaže Marko Aksentijević iz Inicijative, a "preovlađuje interes investitora koji i finansira samu izradu plana".

Kako je došlo do ideje o gradnji

On podseća na to da je modna konfekcija "Beko“ otišla u stečaj i da je svojevremeno formiran odbor poverilaca u kome nisu bili predstavnici radnika, zatim je taj odbor prodao fabričku zgradu i krug, kao nekretninu, firmi Property development koju je osnovala grčka firma „Lambda Development“.

Kako Detaljni urbanistički plan Kalemegdan iz 1969, na datoj lokaciji, ne dozvoljava izgradnju rezidencijalno-hotelsko-trgovinskog kompleksa, Property Development, posle kupovine zgrade fabrike i okruženja, pokrenuo je inicijativu za izradu Plana detaljne regulacije i za izradu plana angažuju Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP), s idejom da se plan uradi samo za blok "Beko“, a ne za ceo Kalemegdan, što predstavlja brutalno parcelisanje jedne ambijentalne celine koja se oduvek sagledavala kao celina. Grad u tome nije video problem i odobrio je izradu plana.

Gradski parlament je 9. marta ove godine usvojio novi Plan detaljne regulacije, koji izuzima blok "Beko“ iz konceptualizacije šireg područja Kalemegdana i koji omogućava investitoru da uđe dalje u postupak dobijanja građevinske dozvole za izgradnju planiranog kompleksa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...