Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Na lageru 13.000 stanova


Nekretnine se sve teže prodaju, na svoje vlasnike čekaju po godinu i više dana. U celoj Srbiji za poslednjih godinu i po dana svega 3.000 kupaca. Interesovanje za kupovinu uz pomoć države

U SRBIJI trenutno ima oko 11.000 nezavršenih stanova, od kojih je svega nekoliko procenata promenilo vlasnike u pretprodaji, procena je Privredne komore Srbije. Takođe, prema podacima PKS, još oko 1.800 nekretnina je odavno useljivo, ali kupaca - nema. Nekretnine traže novog vlasnika i više od godinu dana.


Kako kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo PKS, broj završenih, a neprodatih stanova je i veći, još nekoliko hiljada, ali za te nekretnine nedostaje dokumentacija, ili su u postupku legalizacije

 Samo u Beogradu ima oko tri i po hiljade nezavršenih stanova - kaže Rodić. - Ovi podaci ukazuju na veliki pad građevinskih aktivnosti. Privatni investitori se povlače iz stanogradnje, s obzirom da potražnje za kvadratima nema, iako je potreba nesporna. Jedina aktivna gradilišta su u naseljima “Stepa Stepanović” i “Dr Ivan Ribar” gde je država investitor. U “Stepi” je od oko 2.500 stanova u prodaji, vlasnike dobilo oko 2.000, dok se za 707 stanova u naselju “Ivan Ribar”, čija je izgradnja tek krenula, prave spiskovi zainteresovanih kupaca. Cena kvadrata je 1.290 evra sa PDV. Ono što se gradi u Srbiji danas zasluga je Ministarstva za prostorno planiranje koje je uspelo u nameri da se rok važenja Zakona o pomoći građevinskoj industriji produži i na ovu godinu i time spasili operativu od propasti.



Privatni investitori, međutim, u državi vide nelojalnu konkurenciju i to je razlog više što masovno odustaju od stanogradnje. Žale se i na poskupljenje građevinskog materijala, zbog više cene energenata. Teško je i bankama, koje bi zajmovima podržale projekte stanogradnje privatnih investitora, dokazati isplativost investicije. Sve u svemu, biznis koji je do pre koju godinu bio i te kako unosan zbog nerealno visokih cena kvadrata, sada više nije isplativ. Viši troškovi gradnje ne mogu da se ukalkulišu u novu cenu stana, jer ni po sadašnjoj - kupaca nema.

- U poslednjih godinu i po dana prodato je oko tri hiljade stanova u celoj Srbiji - navodi Rodić. - Osnovni problem je niska kupovna moć. Rizici su veliki i za banke i za kupce. U ovakvoj situaciji za privatne investitore u Beogradu je najpovoljnije da grade stanove na obodima grada, gde su jeftinije komunalije i zemljište, gde je novoizgrađena infrastruktura u znatnoj meri približila ta naselja centru. Strani investitori su zainteresovani za izgradnju takozvanih satelitskhh naselja na obali Save prema Surčinu, kućice, sa prizemljem i jednim spratom, koje bi imale pristanište za čamce, uređena dvorišta. Isto važi i za Novi Sad i Apatin uz Dunav.

NIŠ: ŠEST MESECI JE PROSEK
NA niškom tržištu nekretnina trenutno je u ponudi hiljadu stanova različitih kvadratura i lokacija. Po pravilu, najmanje je stanova do 40 kvadrata i onih prostranijih od 80 kvadrata, dok je manje interesovanje za stanove od 50 do 60 kvadrata. Dejan Perleti, agent prodaje u agenciji ”Kuća Petrović” ukazuje da se u proseku stan proda u roku od šest meseci od trenutka kada se ponudi tržištu.
- Nakon jednogodišnje pauze od početka godine lagano se povećava interesovanje za kupovinu stanova - kaže Perleti i dodaje da su najskuplji novosagrađeni stanovi u centru grada, oko fakulteta i hale ”Čair” 1.200 evra po kvadratu. - Stariji stanovi se prodaju na istim lokacijama po 800 evra.

Traženi su i dalje stanovi na Bulevaru gde je cena 900 evra a mladi bračni parovi sa decom vole Duvanište gde je kvadrat 50 evra skuplji. Na periferiji stanovi koštaju 700 evra odnosno 850 za novogradnju.

NOVI SAD: PROĐU IMA 40 KVADRATA
ČESTO se može čuti da u Novom Sadu, na prodaju čeka oko 4.000 stanova. Stručnjaci, međutim, smatraju da je broj stanova koji čeka kupca manji za gotovo 50 odsto. Jer, ritam slabije prodaje stanova pratila je i gradnja novih zgrada. Kvalitetni stanovi, međutim, i dalje se brzo prodaju. U Novom Sadu se, kako objašnjava Mladen Pavlovski, vlasnik i direktor kompanije “Hom invest”, gradi gotovo 70 odsto manje zgrada, u odnosu na prošlu godinu, a stanovi se, iako usporeno, ipak prodaju.

- Ako nudite jednoiposoban stan od 40 kvadratnih metara, na Grbavici, na prvom ili drugom spratu, po ceni koja nije preterana, za njega će se kupac odmah naći - kaže Pavlovski. - Ako, međutim, prodajete stan od stotinjak kvadrata, na nekoj lokaciji koja nije tako povoljna, kupca možete da čekate mesecima. Situaciju sa prodajom stanova dodatno otežava i komplikovana procedura prodaje stanova na kredit. Stan u izgradnji, koji se kupuje na kredit, možemo da prodajemo tek od kada je zgrada 80 odsto završena, i to samo do momenta kada dobije upotrebnu dozvolu. Ovo je izuzetno kratak period, a procedura dobijanja kredita je složena.

KRAGUJEVAC: CENE DRŽE PRODAVCI
VELIKA ponuda, a potražnja mala - to je karakteristika trgovine nekretninama na području Kragujevca. U ovdašnjim agencijama za nektretnine kažu da je do stagnacije prodaje došlo u poslednjih godinu-dve, mada su cene neznatno pale.Prodavci, uprkos znatno slabijoj prodaji, drže cene pa se prosečna cena kvadrata stana ”kreće” od 900 do 1.200 evra. Prema procenama agenata za nekretnine, na prodaju čeka više od hiljadu i po stanova. Doduše, navode da precizne podatke nemaju. U ovom gradu radi petnaestak agencija za trgovinu nekretninama, pojedini stanovi na ”listi” su više agencija.

- Trenutno na “lageru” imamo 350 stanova. Pojedini se prodaju brzo, drugi, pak, kupca čekaju i više od godinu dana. Trenutno najviše interesovanja ima za stanove manje kvadrature, a za stanove iznad 50 kvadrata retko se ko interesuje, ljudi kupuju ono za šta imaju novca - kaže Radiša Milićević, vlasnik agencije “Milićević”. Primera radi, u jednom od novoizgrađenih stambenih blokova na prodaju čeka više stotina stanova. Reč je uglavnom o stanovima veće kvadrature.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....