Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Prvi srpski mirovnjak u Ugandi



Pukovnik sanitetske službe Slaviša Ćirić prvi je pripadnik Vojske Srbije koji učestvuje u mirovnoj misiji "EUTM Somalia" Evropske unije u Ugandi, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Ćirić, koji je u Ugandu otputovao 25. aprila, u toj državi će narednih šest meseci obavljati dužnost šefa sanitetske službe.

Misija EU za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Ugandi uspostavljena je 7. aprila 2010. odgovarajućom rezolucijom Saveta bezbednosti i odlukama Saveta EU radi podrške u jačanju državnih institucija Somalije.
Zadatak misije je pružanje podrške prelaznoj vladi, pomoć narodu i stabilizaciji trenutne situacije kroz obuku i opremanje somalijskih snaga bezbednosti.

Vojna obuka izvodi se u Ugandi, gde su bezbednosni rizici niži nego u Somaliji, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije.
Početkom aprila u mirovnu misiju "Atalanata" u borbi protiv pirata u Somaliju upućen je major Vlada Stanić koji obavlja dužnost štabnog oficira u toj multinacionalnoj operaciji EU.

Dvojica oficira Vojske Srbije su prošle godine proveli šest nedelja na francuskoj fregati "Floreal" u toj mirovnoj misiji EU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...