Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Εκκλησίες με security



sekΥπό την παρουσία ανδρών εταιρειών σεκιούριτι λόγω του φόβου και της ανασφάλεια που προκαλούν κυρίως ομάδες αλλοδαπών, αλλά και επαιτών, εκκλησιάζονται χιλιάδες πιστοί φέτος το Πάσχα.

Οι ιερείς τοποθετούν σεκιούρπι σης εκκλησίες με την ελπίδα όη η θέα των ένστολων αντρών θα μειώσει τους κινδύνους που κρύβει πλέον ο πασχαλινός εκκλησιασμός από ομάδες κακοποιών στοιχείων αλλοδαπών και όχι μόνο που εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό και κλέβουν τους ανυποψίαστους πιστούς, αλλο και επαίτες που δημιουργούν επεισόδια οε περίπτωση που κάποιος δεν τους δώσει χρήματα.

Κλοπές, αρπαγές τσαντών, χρημάτων, ακόμα και κεριών συνθέτουν το τοπίο σε δεκάδες ναούς, όπου επαγγελματίες επαίτες, ομάδες αλλοδαπών που στήνουν ακόμα και αυτοσχέδιες σκηνές στον προαύλιο χώρο και δεκάδες μικρό κακοποιοί δημιουργούν σκηνικό τρόμου για τους πιστούς, οι οποίοι φοβούνται ακόμα και να πλησιάσουν στις εκκλησίες.

Η παρακολούθηση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου των ναών είναι επιβεβλημένη, όπως λένε οι ίδιοι οι ιερείς, καθώς κάποιες φορές η κστάσταση ξεφεύγει από τα όρια, όπως σε εκκλησία του Παλαιού Φαληρου όπου ομάδα αλλοδαπών επιχείρησε να μπουκάρει στον ναό, με αποτέλεσμα να βάλουν μπάρες στις πόρτες της εκκλησίας. Ακόμα και σε γάμους και βαπτίσεις παραφυλούν οργανωμένες ομάδες και κλέβουν τα πακέτα με τα δώρα, παριστάνοντας ότι ζητούν μπομπονιέρες.

Κάποιες ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων μεταξύ τους έφτασαν στο σημείο να πιαστούν στα χέρια στο εσωτερικό ναού της Πάτρας, όπου εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτος κόσμο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιον βαθμό ώστε αποτελεί κύριο θέμα στα εκκλησιαστικά συμβούλια, ενώ αρκετοί ιερείς έχουν ενημερώσει και τους μητροπολίτες ότι η παρουσία σεκιούριτι έξω από τους ιερούς ναούς, κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, των πανηγυριών, τις Κυριακές, αλλά και όποτε οι εκκλησίες συγκεντρώνουν κόσμο κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Οι ιερείς επισημαίνουν όη η παρουσία των οεκιουριτάδων είναι αναγκαία καθημερινά, αλλο σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα δεν επαρκούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όπου, όπως λέει στο ΘΕΜΑ ο ιερέας της εκκλησίας πατέρας Νικόλαος Σκιαδαρέσης. η κατάσταση θυμίζει πολεμικό σκηνικό.

Ο ναός βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και διάφορες ομάδες Αφρικανών και Ρουμάνων τον χρησιμοποιούν ως ορμητήριο, αλλά και κυρίως ως χώρο εργασίας , όπου κλέβουν και εκφοβίζουν, στέλνοντας ακόμα και στο νοσοκομείο άτομα που στην προσπάθειά τους να σώσουν την τσάντα τους βρίσκονται αιμόφυρτα στο πεζοδρόμιο.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία , λέει ο ιερέας, που μας συνδράμει όπως μπορεί, ενώ ενημέρωσα σχετικά και τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν είχε επισκεφθεί την Πάτρα . Είχαμε σεκιούριτι, αλλά τώρα πια δεν έχουμε για οικονομικούς λόγους, λέει ο ιερέας, που επισημαίνει ότι αρκετοί πιστοί, κυρίως γυναίκες, φοβούνται να πλησιάσουν την εκκλησία όταν πέφτει η νύχτα.

Και ο ιερέας συνεχίζει: Εχουμε επαγγελματίες επαίτες που τους "ξεφορτώνουν" ως εμπορεύσιμο υλικό κάποιοι επιτήδειοι τρεις φορές την ημέρα Αλλοι το πρωί, κυρίως μητέρες με παιδιά, άλλοι το μεσημέρι, ενώ οι τελευταίοι έρχονται το βράδυ, όπου τους βάζουν σε συγκεκριμένες θέσεις επαιτείας. Οποιος μπει στον ναό πρέπει να τον αφαιμάζουν, ενώ αν δεν πάρουν χρήματα δημιουργούνται επεισόδια που μπορούν να γίνουν από πολύ φορτικά έως και βίαια.

Πολλές φορές, όπως περιγράφει o ιερέας, ορμούν τη νύχτα στην εκκλησία, αν δουν ότι κάποιος δεν είναι μέσα, προσπαθώντας να πάρουν οτιδήποτε. Υπάρχουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι , λέει ο πατέρας Νικόλαος, που ζητούν κεριά για να τα ανάψουν προκειμένου να βλέπουν τα βράδια ή ζητούν να τους φορτίσουμε το κινητό.

Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται απειλητικά ενάντια σε συνάνθρωπο τους, τον ρίχνουν κάτω ή τον φτύνουν για να του αρπάδουν χρήματα . Οπως λέει στο ΘΕΜΑ ο πατέρας Σπυρίδωνας Χριστόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιό Φάληρο: Λέμε στους πιστούς να μην έχουν μαζί τους χρήματα προκειμένου να μην πέσουν θύματα κλοπής .

Ο ιερέας σημειώνει ότι γύρω από τον ναό υπάρχουν ομάδες κυρίως Βουλγάρων, αλλά και άλλων εθνικοτήτων που μεθούν και τρομάζουν τους πιστούς, στους οποίους προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Και συνεχίζει: Κάποιο βράδυ προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες του ναού για να μπουν μέσα να κλέψουν, γι' αυτό βάλαμε μπάρες στις εισόδους και προσλάβαμε και δύο άνδρες σεκιούρπι.

Οπως επισημαίνει ο πατέρας Σπυρίδωνας, προσπαθούν να προστατέψουν την εκκλησία με κλειστό κύκλωμα και αλεξίσφοιρα τζάμια που τοποθετούνται σε εικόνες με δαχτυλίδια, τα οποία εμπεριέχονται ως τάματα. Επίσης, υπό την παρουσία ανδρών σεκιούρπι εκκλησιάζονται και οι πιστοί στην Αγία Φωτεινή στη Νέα Σμύρνη και στην Ευαγγελίστρια του Πειραιά, καθώς οι υπεύθυνοι και των δύο εκκλησιών διαπιστώνουν αύξηση των κρουσμάτων στις κλοπές πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως το Πάσχα και τις Κυριακές όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου