Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Sezanova slika bila namenjena kupcu u Beogradu



BEOGRAD - Srpska policija i tužilštvo, u saradnji sa švajcarskim pravosudnim organima, pronašli su 2008. godine ukradenu sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", čija se vrednost procenjuje na oko 110 miliona švajcarskih franaka, i vratiće je pravom vlasniku u Cirihu.

Zbog krađe slike uhapšena su četvorica osumnjičenih - Ivan Peković, Draško Mladenović, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević, rekao je danas na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pojasnio je da su osumnjičeni za krađu slike planirali da je prodaju kupcu u Beogradu za tri i po miliona evra, a da su do sada uspeli da naplate 2,8 miliona evra. "Policija je tokom istrage, koja je trajala oko dve godine, došla do informacije da se slika nalazi u Beogradu i da osumnjičeni pokušavaju da je prodaju", naveo je tužilac.

U utorak je izvršena je primopredaja 1,4 miliona evra, a juče tokom dana još 400.000 evra. Kada je jedan od osumnjičenih, kako je ispričao Radisavljević, krenuo da preda sliku i primi poslednju ratu, policija ga je presrela, zaplenila sliku i uhapsila ga.

Slika je bila ugrađena između tapacirunga u vozilu, precizirao je Radisavljević i napomenuo da je prilikom pretresa stanova osumnjičenih, pronađeno ukupno 1,49 miliona evra. Krađa je, prema njegovim rečima, "bila tipovana" za našeg državljanina, ali tužilac nije želeo da otkriva njegov identitet da ne bi ugrozio dalju istargu. Radisavljević je poručio da će slika uskoro biti vraćena pravom vlasniku, dok je protiv osumnjičenih pokrenuta istraga zbog razbojništva koje su počinili na teritoriji Švajcarske - pljačkom u Cirihu 2008. godine.

Ministar Dačić je ukazao da se uhapšeni sumnjiče za veliki broj drugih krivičnih dela i to Peković za 34 krivična dela, Nedeljkovski 16, Mladenović više desetina, a Radojević za više krivičnih dela. On je naveo da je pljačku četiri slike u Cirihu 2008. godine izvršio Mladenović sa NN licem, a da su ostala trojica bili logistička podrška u organizaciji pljačke.

Dve slike su odmah vraćene, dve su donete u Srbiju, od kojih je "Dečak u crvenom prsluku" poslednja koja je pronađena.

Na konferenciji u prisustvu članova SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, bila je izložena pronađena slika, koju su čuvala dva člana Uprave kriminalističke policije.

Dačić je u prisustvu predstavnika policije i tužilaštva akciju ocenio izuzetno uspešnom, ukazujući da je sprovedena sa švajcarskim kolegama. Do rezultata smo došli na osnovu istrage koju je započela švajcarska policija u vezi sa krađom slika 2008. godine, i nakon svih ovih godina imali smo odličnu saradnju koja je rezultirala i pronalaskom poslednje ukradene slike, rekao je Dačić.

Ministar je naglasio je da je ovo jedna od najvećih zaplena u finansijskom smislu, precizirajući da je kod uhapšenih lica nakon akcije koja je trajala dva-tri dana nađeno još i 1,5 miliona evra, 60.000 franaka, četiri vozila... Dačić je ukazao da su švajcarski eksperti utvrdili originalnost Sezanovog rada, napominjući da akcija izazvala veliko interesovanje svih svetskih medija. Najavio je da će dati nalog direktoru policije da nagradi sve koji su učestvovali u ovoj akciji

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου