Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Zašto low cost aviokompanije zaobilaze Srbiju


wizzair1Od 40 niskobudžetnih aviokompanija, koliko ih je registrovano u Evropi, u Srbiji za sada lete samo tri. To su Wizz Air, Fly Dubai i Fly Niki.

Od jeseni će se na našem tržištu pojaviti i italijanska low cost Air One.

Nijedna od njih ne leti sa niškog, već samo sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Među ovim kompanijama su i one koje posluju između klasičnih aviokompanija i niskobudžetnih, kao što su German Wings i Norwegian Air Shuttle.

Iako lowcosteri ne hrle u Srbiju, u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva procenjuju da je situacija bolja od kada je primenjen multilateralni Sporazum o zajedničkom vazdušnom prostoru Evrope (ECAA) i od kada su ukinute vize za putovanje u zemlje Šengenskog sporazuma. Odmah po ukidanju viza i stavljanju Srbije na belu šengen listu, aviokompanija Niki tražila je i dobila dozvolu za obavljanje avioprevoza u Srbiji.

Prilikom izdavanja dozvole Direktorat ne uzima u obzir to da li je aviokompanija klasična ili niskobudžetna:

Svaka strana kompanija koja dobije dozvolu da leti iz Srbije mora biti bezbedna, ne sme se nalaziti na bilo kojoj crnoj listi svetskih ili evropskih vazduhoplovnih organizacija, mora da ima sertifikat koji izdaje vazduhoplovna vlast zemlje registracije, da bude tehnički osposobljena za obavljanje aviosaobraćaja i da ima vazduhoplovno osoblje koje poseduje validne sertifikate i dozvole za rad.

Osnovna cena obuhvata samo prevoz putnika i prevoz ručnog prtljaga, a sve ostalo, u zavisnosti od potreba i želja putnika, dodatno se plaća. Važno je da putnik ima u vidu da cene loukost avioprevoznika zavise i od datuma kupovine i od uslova na tržištu, odnosno od tražnje. Ukoliko je datum putovanja bliži ili je interesovanje za određenu destinaciju veće i cena je viša – savetuju u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...