Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Мајски снег изненадио Балкан



БЕОГРАД – После мајског лета, цео балкански регион је током викенда ушао у мајску јесен.

У неколико градова на северу Црне Горе данас пада снег, а температура у целој земљи је у просеку нижа за скоро 20 степени у односу на претходне дане.

Снег је забелео на Жабљаку, док у Пљевљима и Бијелом Пољу пада снег праћен кишом. Јака суснежица је и у осталим местима на северу Црне Горе, где температуре једва прелазе нула степени Целзијусових.

И у више градова Босне и Херцеговине синоћ и јутрос пада снег. Сарајево је освануло под снегом, а температура до 25 степени забележена је једино у Требињу.

Висина снега у Сарајеву јутрос је износила 39 центиметара, саобраћај је отежан.

У Републици Српској снег је изазвао кварове на далеководима, а на подручју општине Соколац и Хан Пијесак више села је остало без струје. На подручју општине Соколац у квару су четири далековода, док струје нема на више од 50 трафостаница.

Снег је падао на планини Влашић, а температура се спустила на два степена, док је на Бјелашници, а према подацима Федералног хидрометеоролошког завода, измерено минус два степена.

Снег је падао и у Теслићу, Мркоњић Граду, Рибнику, Босанском Петровцу и Скендер Вакуфу, пренели су сарајевски смедији.

Готово у свим градовима у БиХ пада киша, а тако ће бити и наредних дана с тим што се очекује постепено слабљење падавина и дневна температура од 4 до 10.

Снег који је током викенда у Хрватској падао на подручју Лике и Горког котара изненадио је домаће становништво, али још више туристе који су кренули на јадранску обалу.

Снег је забелео у тим планинским подручјима и на врховима вишим од 700 метара, а на највишем врху Завижан на Велебиту измерено је минус четири степена, уз три сантиметра снега.

Лоше време и орканска бура узрокује проблеме, а према подацима Државног хидрометеоролошког завода (ДХМЗ), на већем делу Јадрана, а нарочито на северном и средњем делу укључујучи и унутрашњост Далмације и местимице Горски котар и Лику дува јака бура, с олујним, местимично и орканским ударима и до 120 километара на сат.

Из ДЗМХ су дали податак да је снег у Горском котару једне године пао и 30. маја.

Снажно невреме ноћас је захватило Пулу, али надлежне службе немају информације о значајнијој штети. Облачно и хладно и у Словенији, само ће на западу земље бити сунчано, док се јутарња киша очекује у источним и југоисточним деловима земље. Јутарње температуре између четири и десет степени, а дневне до 15 степени. У Србији од јутрос у већини места пада киша, а температуре су се кретале од један до 10 степени. Хладно време задржаће се и наредних дана.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....