Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Грчки поглавар за сазивање свеправославног сабора



У Атини се сматра да су у православљу успостављена два блока: „јелински” (грчки), окупљен око Цариграда, и „словенски”, око Москве


Архиепископ Јероним: свеправославног сабора није било од 8. века
Москва – Поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Атине Јероним, изјавио је јуче да треба што пре сазвати свеправославни сабор, који се већ деценијама припрема, и да не треба чекати да се реше сви проблеми.

Архиепископ Јероним, који је допутовао у једнонедељну посету Русији, рекао је руским медијима пре поласка да у организацији овог сабора има тешкоћа, али да таквог сусрета није било од 8. века, када је завршена епоха васељенских сабора, преноси Бета Верску информативну агенцију (ВИА). „Није потребно решити све проблеме, они се решавају, а јављају се нови. Дужни смо својим присуством да покажемо да после много година и векова православље може да се сабере на једно место”, рекао је грчки архиепископ.

Организацијом сабора, додао је, бави се цариградски васељенски патријарх Вартоломеј.

Архиепископ је потврдио да се пред пут у Москву консултовао са Цариградом (Инстанбулом), али је рекао да су то били „уобичајени разговори”. „Грчка црква уважава Цариград који се не меша у њене послове, међу нама влада поштовање и јединство”, казао је грчки поглавар.

Цариград је желео да се пре сазивања сабора реше сва отворена питања, а сада се показује да то није могуће. Од десет тема сабора, припремљено је осам. Још су нерешена питања процедуре стицања аутокефалије и редоследа цркава. „За садашњу генерацију ова питања су нерешива”, истакао је један грчки извор, наводи ВИА.

У Атини се сматра да су успостављена два блока у православљу: „јелински” (грчки), окупљен око Цариграда, и „словенски”, око Москве, мада су у њему и две несловенске цркве.

Док једни сматрају да, како не би дошло до даље поделе и удаљавања, треба убрзати припреме за сабор, други верују да нема сврхе одржати сабор по сваку цену, ако нема сагласја, наводи ВИА.

Ти кругови криве Москву да покушава да наметне услове за одржавање сабора, држећи се не еклезијастичких, већ геополитичких критеријума.

објављено: 25.05.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου