Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Треба ли Србији подморница музејски експонат


Трошкови транспорта „вучним возом” око 20.000 евра. – „Гвожђурија” или важно историјско сведочанство
Словенија је своју подморницу преузела уз државну церемонију Фото Друштво „Подморничар” (Словенија)
Tреба ли Србији подморница, као музејски експонат, чији би транспорт био плаћен новцем из буџета? Министарство одбране прихватило је поклон Црне Горе – џепну подморницу тип 911 класе „Уна”, тежине око 100 тона, коју би требало превести у базу Речне флотиле у Новом Саду где би била изложена. Незванична процена Удружења „Подморничар” из Београда, које годинама настоји да једна подморница као експонат буде сачувана у Србији, јесте да би транспорт подморнице специјалним камионом („вучним возом”) коштао око 20.000 евра.
– Мислим да је у овом случају „скупља дара него мера”. Не треба нам та гвожђурија. Имала сам прилику да обиђем морнаричку базу у Норфолку у САД. Тамо се налазе ислужени носачи авиона, Американци не знају шта ће са њима јер је и сечење у старо гвожђе скупо. А Србија да увози расходовану подморницу!? Министарству одбране би било боље да за те паре усклади са реалношћу своје „косовоцентричне” стратешке документе – сматра Јелена Милић, извршна директорка Центра за евроатлантске студије.
Војни аналитичар Александар Радић има супротно мишљење – сматра је да је трошак транспорта мали у односу на историјски значај те подморнице за Србију.
– Поштовање традиције није фраза. Деценијама су људи из Србије служили у морнарици, па и на подморницама. Управо је подморница коју смо добили у највећој мери произведена у Србији. Њени сегменти су производ „Прве петолетке”, „Трепче”, „Севера” и других фабрика из Србије и Републике Српске. Та подморница је признање нашој памети и индустрији. Словенци су транспорт своје подморнице из Црне Горе организовали на државном нивоу, поносни на тај део историје, а ми смо склони уништавању сведочанстава из своје прошлости – констатује Радић.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 26. маја. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.
Милан Галовић
објављено: 26.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....