Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Добро за Русију, лоше за Србију


Предраг Симић: Да ли би Србија признањем Абхазије и Јужне Осетије себи затворила уста у УН када је у питању признање Косова
Руски војници улазе у престоницу Јужне Осетије (18. 8. 2008) Фото Фонет
Да ли би Србија имала користи од признања независности Јужне Осетије и Абхазије, како је то наговестио Томислав Николић, изабрани председник Србије. Он је ову могућност најавио током боравка у Русији у интервјуу радију Ехо Москве. „Предложићу Скупштини Србије да призна независност Јужне Осетије и Абхазије”, рекао је Николић.
Досадашњи званичан став Србије јесте да се не признаје независност Абхазије и Јужне Осетије и да се поштује суверенитет и територијални интегритет међународно признатих земаља, у овом случају Грузије. Након признања Јужне Осетије и Абхазије од стране Москве, у лето 2008. године, Вук Јеремић, министар спољних послова Србије, изјавио је да је Србија захвална за помоћ Москве у погледу Косова, али да се, кад је реч о ставу Србије, ту, пре свега, ради о заштити наших националних интереса.
Став је да Србија не би могла да брани своје позиције о проглашеној независности Косова уколико би признала самосталност Абхазије и Јужане Осетије.
Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, поводом Николићеве изјаве каже: „Не очекујем да ће његовим избором за председника Србије доћи до битне промене у оријентацији спољне политике земље”.
Допуштајући, додуше, могућност да ће се евентуално указати неке нове нијансе у тој политици након Николићевог избора, Симић ипак наводи да би за коначну оцену радије сачекао неке Николићеве прве конкретне потезе. Новоизабрани председник до сада је, како подсећа наш саговорник, имао само прилику да се сретне са амбасадорима и да отпутује у Москву, и то не у званичну него у партијску посету.
„Треба да сачекамо и какав ће бити распоред спољнополитичких овлашћења унутар владе, тако да за сада не очекујем ништа битно ново”, подвлачи овај експерт за међународне односе.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 31. маја. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.
Б. Чпајак
објављено: 31.05.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου