Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τον Εμίρ Κουστουρίτσα



serbias-koustouristaΟ σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα παρέλαβε το ανώτατο παράσημο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο για την «ανιδιοτελή του φροντίδα και την εκπροσώπηση του σερβικού λαού και της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης στον κόσμο».

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος απένειμε το παράσημο του Αγίου Σάββα (α΄βαθμού) σε τελετή που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Τρέμπινιε, στο νοτιανατολικό τμήμα της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα.

«Είναι μία απόδειξη ότι πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας για την προστασία της ταυτότητας και τη διαφύλαξη της παράδοσής μας κι αυτό που είναι πιο σημαντικό στην περίπτωσή μου, του πολιτισμού μας και με υποχρεώνει να παραμείνω σε αυτή την πορεία» υπογράμμισε ο διάσημος σκηνοθέτης μετά την τελετή.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα γεννήθηκε το 1954 στο Σαράγεβο, όπου έζησε μέχρι την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη, το 1992.

Αργότερα μετακόμισε στη Σερβία και βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός. Εξηγώντας την απόφασή του τόνισε ότι «είχε επιθυμία να αφήσει στους απογόνους του σαφή ιδέα για την ταυτότητά τους».

Επιπλέον ανέφερε ότι η αναγνώριση αυτή «δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία μέχρι τώρα και ότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, επειδή παρέλαβε το παράσημο σε ιερό χώρο, στον τόπο γέννησης του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, ενός από τους σημαντικότερους Αγίους των Σέρβων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες