Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Der Spiegel: Zašto Grčka mora da izađe iz evrozone



grcka-akropolj"Adieu, Akropolo! Zašto Grčka mora da izađe iz evrozone!", piše na naslovnici zadnjeg broja najuticajnijeg nemačkog časopisa Der Spiegel.



Ovako se i kolumnisti tog magazina pridružuju brojnim pozivima evropskih zvaničnika koji smatraju da bi upravo napuštanje evrozone u ovom trenutku mogla da bude najbolja opcija za tu zemlju.

Predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja ove sedmice su zaključili da bi evrozona mogla da preživi i bez Grčke, jer je EU u ovom trenutku otpornija na šokove. Ali Der Spiegel ide korak dalje i ocenjuje kako je izlazak Grčke iz evro bloka jedini način da se u ovom trenutku krene napred.

"Uprkos skepsi, naši urednici su dosad pozivali Atinu da ostane u evrozoni", piše u uredničkom komentaru.

"Ali od parlamentarnih izbora početkom maja, Spiegelovi posmatrači su promenili mišljenje."

"Grci nisu nikad bili dovoljno zreli za jedinstvu valutu, a nisu ni sada. Pokušaj da se zemlja, kroz reforme, održi 'zdravom' je propala ", ocenjuju novinari Der Spiegela u svom komentaru o Grčkoj.

"U međuvremenu je postalo potpuno jasno da je izlazak iz evrozone u njihovom sopstvenom interesu. Jedino će na taj način Grčka dobiti šansu da ponovo stane na svoje noge, dugoročno gledajući.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...