Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Dinar potonuo zbog političke neizvesnosti




Domaća valuta je juče tokom trgovanja slabila najviše u poslednja tri meseca i zaustavila se na rekordno niskoj vrednosti od 114,10.
novac-dinar3
Nakon pobede Tomislava Nikolića u nedelju, formiranje vlade bi moglo da se otegne duže nego što je prvobitno očekivano pa su investitori juče na tržištu reagovali intezivnijom kupovinom evra zbog čega je NBS morala da proda 40 miliona evra kako bi sprečila prekomerno slabljenje dinara.

Trgovanje dinarom na međubankarskom tržištu gde se određuje njegova današnja vrednost, počelo je juče na nivou od 114,90 u odnosu na evro, što je znatno više nego na zatvaranju u petak popodne kad je jedan evro vredeo 113,37 dinara.

Trgovci valutama u nekoliko banaka kažu da su juče svi ulagači samo kupovali evre i da je primetan osetniji pad domaće valute od 0,6 odsto kao “psihološka postizborna” reakcija na ishod izbora. 

Naime, dinar slabi od početka ove godine između ostalog i zbog predizborne neizvesnosti, ali se juče pojavila mogućnost da formiranje nove vlade potraje duže nego što se činilo u petak kad su dogovori Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije oko formiranja koalicije bili gotovo izvesni.

Plitko tržište pomera dinar

"NBS ne može više da prodaje evre jer to nije održivo i zato je važno da se vlada formira što pre kakav god da je ishod izbora", rekao je Vladimir Čupić, predsednik IO Hypo Alpe Adria banke u Srbiji.

On dodaje da je domaće tržište dosta plitko, što znači da i minimalna suma evra može da pomeri dinar za nekoliko procenata gore ili dole pa je potrebno da se što pre uspostavi konsenzus NBS i Ministarstva finansija oko budžetskog deficita i javne potrošnje jer tek nakon toga možemo da očekujemo stabilnu valutu na duži rok.

Timothy Ash, šef za istraživanje tržišta u Royal Bank of Scotland u svom pismu ulagačima sa našeg tržišta kaže da bi “Nikolićeva pobeda mogla da parališe investitore koji se boje da će odnosi između predsednika i Vlade od sada biti zategnutiji”.

Dinar oslabio najviše od svih regionalnih valuta

Na domaćem međuvalutnom tržištu, pored lokalnih investitora, mahom banaka, prisutan je i strani kapital koji je ušao u zemlju kako bi se “oplodio” na trgovini pariteta dinar-evro. Stručnjaci procenjuju da je reč o 400 miliona evra.

Dinar je oslabio 15 odsto u odnosu na isti mesec lane. Prema podacima iz poslednjeg izveštaja EBRD, dinar je valuta koja je od početka godine najviše oslabila u regionu, devet odsto, dok su hrvatska kuna, mađarska forinta i poljski zlot ojačali u odnosu na evro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...