Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Emir Kusturica: Okrećemo se neograničenim resursima



emir-kusturicaUdruženi Elektroprivreda i slavni reditelj Emir Kusturica grade dve hidroelektrane u Užicu, dve solarne i jednu na biomasu.



Pre 112 godina, u Užicu je puštena u rad prva polifazna hidroelektrana u Evropi, a druga u svetu, posle one na Nijagarinim vodopadima. Najveći grad zapadne Srbije, vek kasnije, čini novi iskorak osnivanjem zajedničkog preduzeća Elektroprivrede Srbije i kompanije Lotika iz Mokre Gore.

Nova firma učestvovaće u finansiranju i gradnji dve solarne i dve hidroelektrane, kao i jedne elektrane na biomasu, ukupne snage pet megavata.

Novi izvori enegije biće sagrađeni u Mokroj Gori, a ugovori će biti potpisani u sredu u kompleksu Mećavnik, proslavljenog reditelja Emira Kusturice, vlasnika preduzeća Lotika.

Umesto kopanja nikla

"Moji motivi za angažman u ovom projektu su ljudski i socijalni. Naša budućnost direktno zavisi od ovakvih poduhvata. Uspeli smo da sačuvamo Mokru Goru od uništenja nameravanom eksploatacijom nikla, neobnovljivog resursa, pa nema nijednog razloga da u Mokroj Gori, koja je u međuvremenu postala zaštićeno prirodno dobro, ne počnemo sa eksploatacijom obnovljivih izvora energije: sunca, vode i biomase", kaže Kusturica.

"Efekti takvog ophođenja prema resursima biće veći od kopanja rude nikla, jer su resursi kojima se okrećemo praktično neograničeni i neuništivi."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου