Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Evro najniže u dve godine, dalji kurs zavisi od Grčke



Nedelja, 27 Maj 2012 Napisao Gde Investirati/Hina
novac-evro-dolar2 Na valutnim tržištima kurs evra pao je četvrtu nedelju zaredom, pod pritiskom grčke političke krize i zabrinutosti za španski finansijski sistem. Evro je prema dolaru zaronio na najniži nivo u gotovo dve godine.

Na valutnim tržištima kurs evra pao je četvrtu nedelju zaredom, pod pritiskom grčke političke krize i zabrinutosti za španski finansijski sistem. Evro je prema dolaru zaronio na najniži nivo u gotovo dve godine.



Cena evra prema američkoj valuti potonula je prošle nedelje 2,1 posto, na 1,2515 dolara. U petak je u jednom trenutku, prvi put od jula 2010. godine, zaronila ispod nivoa od 1,25 dolara, na 1,2495 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs evra pao je 1,3 posto, na 99,70 jena.

Dolar je ojačao prema jenu 0,8 posto, na 79,65 jena.

Prvih dana prošle nedelje evro se još stabilno kretao oko nivoa od 1,27 dolara jer su se ulagači nadali da bi neformalni samit Evropske unije u sredu mogao da rezultira dogovorom o merama za podsticanje ekonomskog rasta. Međutim, lideri EU-a nisu postigli nikakav napredak u rešavanju dužničke krize, poručili su samo da žele da Grčka ostane u evrozoni i ispuni obećanja koje je dala kada je dobila međunarodnu pomoć.

Očigledno je razilaženja u stavovima između Nemačke i Francuske o daljem smeru borbe protiv dužničke krize. Novi francuski predsednik Francois Hollande zalaže se za uvođenje zajedničke obveznice evrozone, što takođe zagovaraju Italija, Španija i Evropska komisija. Nemačka se i dalje protivi takvoj ideji, insistirajući na merama štednje.

Bez rizičnog ulaganja dok ne padne dogovor

Analitičari kažu da se ne može očekivati značajnije ulaganje u rizičnije investicije i evro sve dok evropski lideri ne postignu dogovor. Moguće su razne opcije, od dokapitalizacije banaka sredstvima iz fonda za finansijsku stabilnost, preko izdavanja zajedničkih evroobveznica, do popuštanja monetarne politike ECB-a.

"Međutim, čini se da evropski lideri još ne mogu da donesu odluku u kom smeru treba krenuti. Stoga bi bilo dobro kloniti se rizičnijih investicija“, navode analitičari Barclays Capitala u belešci klijentima.

A kako se približavaju novi parlamentarni izbori u Grčkoj 17. juna, sve se više strahuje da će pobediti stranke koje se protive oštrim merama štednje, koje je bivša vlada dogovorila s Evropskom unijom i MMF-om. To bi moglo da dovede do izlaska Grčke iz evrozone i izazove velike poremećaje na svetskim finansijskim tržištima.

"Srednjeročne prognoze za evro nisu dobre. Ako Grčka ne izađe iz evrozone, evro će u nadolazećim mesecima postupno kliziti prema 1,23 dolara. Ako izađe iz evrozone, očekujemo da će se do kraja drugog tromesečja spustiti na 1,2 dolara, a do kraja trećeg, na 1,15 dolara", kaže Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες