Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Evro nastavio da pada, investitori kupuju dolare i jen




dolar1Investitori strahuju da evropski sistem zaštite neće biti dovoljan da se spreči širenje grčke krize na druge periferne zemlje evrozone te svoja sredstva prebacuju u manje rizične valute kao što su dolar i jen.



Usled toga je na tržištu novca jedinstvena evropska valuta nastavila da slabi te se danas pri kraju dana njome trgovalo po ceni 1,2715 dolara za evro. Istovremeno američki dolar je pao na 79.65 jena od odnosu na 80.33 jena za dolar prethodnog dana.

Jedinstvena europska valuta spustila se nakratko i na najniži nivo u tri meseca prema japanskom jenu, od 101,84 jena, oslabivši za 0,2 odsto.

Dolar, kojeg investitori smatraju bezbednim utočištem za svoj kapital u nestabilnim vremenima,  zabeležio je najviši nivo u četiri meseca i u odnosu na švajcarski franak, te se njime trgovalo po 94,816 švajcarskah sentima.

U takvim okolnostima britanska je funta prema dolaru oslabila za 0,5 odsto, na 1,5840 dolara, najniži nivo u proteklih mesec dana.

Investitore brine solventnost banaka u nekim perifernim zemljama evrozone uz već konstantni strah od mogućeg izlaska Grčke iz evropske monetarne unije.

Evropska centralna banka saopštila je da će privremeno obustaviti zajmove nekim grčkim bankama kako bi smanjila rizik, nakon što je njen predsednik Mario Dragi rekao da ECB neće pristajati na kompromise u vezi sa svojim ključnim principima kako bi Grčka opstala u evrozoni.

ECB je saopštila da će odgovornost za izdavanje zajmova grčkim finansijskim institucijama biti preneta na Grčku centralnu banku sve dok te institucije ne povećaju svoju kapital u dovoljnoj meri. "Jednom kada proces rekapitalizacije bude u potpunosti završen, što očekujemo u najskorije vreme, ovim bankama će opet biti omogućen pristup standardnim operacijama refinansiranja koje obezbeđuje Eurosistem", rečeno je u zvaniičnom obaveštenju.

Iako je zvaničan stav ECB da želi Grčku u evrozoni, Mario Dragi je nedavno po prvi put priznao da postoji otvorena mogućnost o izlasku ove zemlje iz evrozone. Londonski analitičari smatraju da ta mogućnost, iako apsurdna do nedavno, sve više postaje realnost, te da je ECB, kao svoj prioritet, odabrala očuvanje svog stabilnog balansa, umesto geografije monetarne unije".

Nova strahovanja u vezi zdravlja španskog bankarskog sistema potaknuli su napisi u medijima da su štediše iz banke Bankia povukli više od milijarde evra sa svojih računa u proteklu nedelju dana, iako je vlada u Madridu demantovala napise o povlačenju ogromnih suma novca iz banaka.  Brige investitorima donela je i informacija da je rejting agencija Moody's najavila sniženje ocene kreditne sposobnosti za 20 španskih banaka.

U atmosferi povećanih briga zbog španskog bankarskog sistema i privrede u celini, te političke krize u Grčkoj, u četvrtak su snažno porasli troškovi zaduživanja Španije.  Prinos na državne obveznice koje dospevaju u januaru 2015, porasli su na 4.421 odsto u odnosu na 2.960 odsto na aukciji održanoj 4. aprila

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....