Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Grci se ipak uplašili - birači se predomislili


grcka-ekonomija1Proteklih dana u Grčkoj se dogodilo veliki preokret raspoloženja birača. Nakon ekstremnih levičara, birači su odlučili da podrže stranke koje se zalažu za nastavak štednje.



U prvom izbornom krugu dve stranke koje se zalažu za poštovanje sporazuma s EU-om, ECB-om i MMF-om, Nova demokratija i Pasok, nisu uspele da osvoje većinu u parlamentu (dobile su 149 od potrebnih 150 mesta). Ni ekstremna levičarska koalicija Syrize takođe nije uspela da formira vladu, a prva ispitivanja javnog mnjenja nakon prvog izbornog kruga pokazivala su porast popularnosti Syrize.

Najnovija anketa, sprovedena u petak 18. maja, pokazuje malu, ali značajnu promenu raspoloženja grčkih birača.

Prema poslednjim ispitivanjima biračkog tela, stranke koje podržavaju budžetsko stezanje kaiša, kao uslov za novu tranšu međunarodne finansijske pomoći, osvojile bi u parlamentu čvrstu većinu od 167 mesta od ukupno 300.

Anketa sprovedena za Alpha TV prognozira da će u novom krugu izbora 17. juna konzervativna Nova demokratija dobiti 123 zastupnika, dok bi Syrizi pripalo 66 mesta, a socijalističkom Pasoku 41.

Ti podaci pokazuju da je Grčka možda ipak raspoložena da sačuva sporazum s “trojkom” spasilaca i da bi evrozona i valuta evro (zasad) mogli da opstanu.

Rezultati ankete primirili su nervozne evropske i svetske lidere i doneli tračak optimizma finansijskim tržištima.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....