Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Letovanje u Grčkoj: Čitaj drahma, ali broj evro




GRČKA, jedna od najčešćih destinacija srpskih turista, u letnju sezonu ulazi pripremajući drugi izborni ciklus, a među svetskim ekonomistima je sve više onih koji joj broje poslednje dane u evrozoni. Najveće evropske turističke agencije pripremaju rezervne ugovore - u drahmama. Što se tiče srpskih putnika, ukoliko se Grčka tako brzo i vrati staroj valuti, oni ovu promenu neće osetiti u ceni aranžmana.

Naše turističke agencije kapacitete su već zakupile i platile deo obaveza. Grčkim partnerima, sve ako se i vrate drahmi, troškove će plaćati u evrima.

- Ako bi se to desilo, za turiste bi sve bilo isto kao i pre uvođenja evra - objašnjava Ljubiša Nešovanović iz turističke agnecije "Robinzon". - Oni će nositi evre na letovanje i menjaće ih za novu valutu. Ništa se spektakularno ne dešava. Prema našim informacijama, ukoliko se vrati drahma, jedna će vredeti pola evra. Znači jedan evro dve drahme. Pominje se da bi Vlada u tom slučaju u prelaznom periodu omogućila plaćanje u obe valute. Mi imamo sklopljene ugovore i cene aranžamana se neće menjati, sve da i jedna drahma vredi tri evra. Svi čarteri su ugovoreni sa "Jat ervejzom", kao i autobuski prevoz. Naši turisti već borave u Grčkoj.

Posle sve češćeg pominjanja napuštanja monetarne unije, britanske agencije, međutim, traže nove ugovore sa Grcima. Tako iz luksuznog turoperatera "Kuoni" poručuju da se trude da ponovo pregovaraju kako bi obezbedili prednosti oštre devalvacije koja se može očekivati kada se prihvati nova valuta.

- Za sada se ništa ne dešava - kaže Aleksandar Vučković iz "Argusa". - Mi imamo ugovore, uglavnom sa vlasnicima privatnih kuća. Nešto je već plaćeno, veći deo, a nešto tek treba da se plati. Mi nismo tražili nikakvu korekciju, a ni sa njihove strane nismo imali takve zahteve. Funkcioniše sve kao i do sada.

Ukoliko bi već tokom leta drahma zaista osvanula na cenovnicima u Grčkoj, gosti bi mogli da se nadaju nešto manjim vanpansionskim troškovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες