Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Paprika iz Ljutova u prodavnicama EU


Kada je 2003. godine na hektaru zemlje počeo organsku proizvodnju Josip Mamužić iz Ljutovo kod Subotice nije ni sanjao da će devet godina kasnije obrađivati 20 puta veću površinu.Priznanje za kvalitet stiglo je i iz EU, jer je jedan od retkih proizvođača iz Srbije koji dobio sertifikat za izvoz.

- Prelazak sa konvencionalne u organsku proizvodnju zahtevao je potpuno zaokret u odnosu na dotadašnji rad, počevši od predsetvenih radova pa do samog plasmana gotovog proizvoda. Umesto veštačkog đubriva koriste se prirodni minerali i organska đubriva, sintetičke preparate u zaštiti zasada zamenili su preparati na bazi lekovitog bilja, a da bi se dobili odgovarajući sertifikati EU, potrebno je ispoštovati i stroge zahteve, o unošenju sirovina, propisanim količinima otpada, načinu pakovanja, ambalaži i distribuciji, objašnjava Mamužić.

- Za sada u zemlje Evropske unije direktno izvozimo samo začinsku papriku, jer još nismo dostigli dovoljno visok nivo proizvodnje kada je kvantitet u pitanju, ali veliki broj naših proizvoda otkupljuju veći prerađivači koji se bave daljim izvozom. I na domaćem tržištu je sve veća potražnja za našim svežim paradajzom, paprikom i kupusnjačama, a ne zaostaju ni žitarice koje mi meljemo na vodeničkom kamenu i proizvodimo nekoliko vrsta brašna – naglašava poljoprivrednik iz Ljutova.

Iako je „Biofarma Mamužić“ bila zamišljena isključivo kao porodično gazdinstvo, na kome su, osim Josipa radili još njegova majka, supruga i dvoje dece, u poslednje vreme potreba za radnicima, pre svega sezonskim, je sve veća. Razmišlja se i o dodatnom proširenju proizvodnje, jer je postignut dogovor sa Predškolskom ustanovom „Naša radost“ iz Subotice, koja ima ambiciju da se deca u njenim objektima isključivo hrane proizvodima organskog porekla.
- Ove godine smo počinjemo da realizujemo taj projekat, a ako sve bude u redu i nastavimo saradnju i naredne godine, proširenje proizvodnje će biti neminovno – zaključio je Josip Mamužić.



Lekovita pšenica „spelta“
Na farmi Josipa Mamužića posebno mesto zauzima organska pšenica već zaboravljene sorte „spelta“, čija su lekovita svojstva bila poznata još starim Egipćanima i Grcima.- Reč je o vrsti pšenice koja ne može ni opstati u zemljištu koje je opterećeno teškim metalima, zbog čega je idealna za organsku proizvodnju. Ljudi sve više shvataju njen značaj i mi smo već unapred rasprodali sve što smo zasejali ove sezone – ističe Josip Mamužić.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες