Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Politički haos u Grčkoj pritiskaće evro i u narednom periodu



novac-evro14Na tržištima valute protekle nedelje je kurs evra prema dolaru zaronio na najniži nivo u tri i po meseca jer ulagače zabrinjavaju finansijski problemi Španije i politička nesigurnost u Grčkoj.



Cena evra prema američkoj valuti pala je prošle nedelje 1,28 posto, na 1,2917 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 1,2903 dolara, najniži nivo od 23. januara. U odnosu na japansku valutu, kurs evra skliznuo je 1,15 posto, na 103,25 jena.

Američka valuta blago je ojačala prema japanskoj, pa je cena dolara porasla 0,08 posto, na 79,92 jena.

Cena evra zaronila je ispod psihološki važne granice od 1,30 dolara na samom početku nedelje jer joj u prilog nisu išli rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj.

Ulagači se plaše usporavanja procesa odlučivanja o suzbijanju dužničke krize u evrozoni, s obzirom da se Nemačka zalaže za stroge mere štednje, dok je novoizabrani francuski predsednik Francois Hollande zagovornik mera za podsticanje privrednog rasta, koje bi po njemu trebale da budu dopuna merama štednje.

Grčka u fokusu

Najviše, međutim, zabrinjava situacija u Grčkoj, gde dve vodeće stranke koje podupiru mere štednje nisu uspele da osiguraju većinu glasova potrebnu za formiranje koalicione vlade. Postavlja se pitanje eventualnog stečaja Grčke kao i njezinog ostanka u evrozoni. Tim više što pokušaji tri stranke koje su na izborima dobile najviše glasova nisu uspele da formiraju vladu, pa bi Grci uskoro mogli ponovo da izlaze na birališta.

"Nastavlja se prošlonedeljni trend, a politički haos u Grčkoj verovatno će biti teret za evro i u doglednoj budućnosti", prognozira Joe Manimbo iz Western Union Business Solutionsa.

Španske banke pod pritiskom

Evro je pod pritiskom i zbog skoka prinosa na španske 10-godišnje obveznice iznad nivoa od 6 posto jer ulagače zabrinjava rast troškova sanacije španskih banaka.

Madrid od banaka traži da prikupe dodatnih 35 milijardi evra rezervi za potencijalno problematične zajmove, što pojačava pritisak na banke koje već ionako traže svež novac u skladu s odgovarajućim zahtevima evropskog regulatora.

"Rast prinosa na španske obveznice dodatno pritiska evro i pruža ulagačima dodatni razlog za distanciranje od evropske jedinstvene valute", zaključuje Manimbo, koji smatra da će pritisak na evro potrajati još neko vreme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....