Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Sarajevo od jutros prekriveno snegom


Sarajevo je jutros osvanulo prekriveno snegom visokim nekoliko centimetara. Prizori sa gradskih ulica podsećaju na početak velikih padavina koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu tokom zime.


Sarajevo je jutros osvanulo prekriveno snegom (Foto: Marko Pavlović)
Iako su meteorolozi prognozirali sneg i niske temperature, većina Sarajlija jutros je bila iznenađena prizorom sa ulica. Nakon sinoćne susnežice, glavni grad BiH je jutros osvanuo prekriven snegom visokim nekoliko centimetara.

Putni pravci su prohodni, ali kretanje, posebno pešaka, otežavaju ogromne količine vode.


Prizori sa gradskih ulica podsećaju na početak zime (Foto: Stefan Goranović)
U više gradova Bosne i Hercegovine pada sneg, a temperatura do 25 stepeni zabeležena je jedino u Trebinju.

U Republici Srpskoj sneg je izazvao kvarove na dalekovodima, a na području opštine Sokolac i Han Pijesak više sela je ostalo bez struje. Na području opštine Sokolac u kvaru su četiri dalekovoda, dok struje nema na više od 50 trafostanica.


Visina snežnog pokrivača dostiže nekoliko centimetara (Foto: Ivana Momčilović Odobašić)
Sneg je padao na planini Vlašić, a temperatura se spustila na dva stepena, dok je na Bjelašnici, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izmereno minus dva stepena.

Sneg je padao i u Tesliću, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Bosanskom Petrovcu i Skender Vakufu, preneli su sarajevski smediji. Gotovo u svim gradovima u BiH pada kiša, a tako će biti i narednih dana.

Prema prognozama Federalnog hidromeorološkog zavoda, tokom dana se očekuje slabljenje padavina i dnevna temperatura od četiri do 10 stepeni Celzijusa, a na jugu do 17.

Susnežica na severu Crne Gore

Majske pahulje na Žabljaku (Foto: "Vijesti")
U nekoliko gradova na severu Crne Gore danas pada sneg, a temperatura u celoj zemlji je u proseku niža za skoro 20 stepeni u odnosu na prethodne dane. Sneg je zabeleo na Žabljaku, dok u Pljevljima i Bijelom Polju pada sneg praćen kišom. Jaka susnežica je i u ostalim mestima na severu Crne Gore, gde temperature jedva prelaze nula stepeni Celzijusovih.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...