Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Upozorenje iz Evrope: Srbija najbliža recesiji



Prema najnovijoj prognozi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), očekuje se da privredni rast u Srbiji bude najniži u regionu jugoistočne Evrope - 0,1 odsto.


Zgrada Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu
Narodna banka Srbije ostala je, pak, pri prognozi privrednog rasta od 0,5 odsto. U poslednjem, majskom izveštaju o inflaciji, NBS očekuje da će pad privređivanja, nastao zbog oštre zime u februaru i jednomesečnog prekida rada „Železare Smederevo“, biti nadoknađen oporavkom industrijske proizvodnje u drugoj polovini godine s obzirom na to da bi, prema ranijim najavama, i „Fijat“ uskoro trebalo da počne proizvodnju u Kragujevcu.

Privredni rast će, u najboljem slučaju i prema oba scenarija, biti manji od jednog procenta, i to ukoliko loš početak godine bude bude “ispravljen” većom proizvodnjom i izvozom u drugoj polovini godine. Naime, u prvom tromesečju ove godine, izvoz je zabeležio pad od 5,3 odsto, dok je industrijska proizvodnja smanjena za blizu šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.


- Sa sadašnjim indikatorima, dobro bi bilo ako budemo na nuli - kaže Miroslav Zdravković, ekonomista, podsećajući da je EBRD Hrvatskoj i Sloveniji predvideo negativan privredni rast u 2012.

Klikni za uvećanje (+)

On napominje da bi srpski BDP, hipotetički, mogao da raste i više od jedan odsto ukoliko bi proizvodnja u “Fijatu” u drugoj polovini godine radila punom parom, ali dodaje da se to još uvek ne može sa sigurnošću očekivati.

Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore, takođe ne isključuje u potpunosti mogućnost ulaska u recesiju.

- Za Srbiju je, kao i za sve zemlje regiona, realno očekivati da stopa rasta bude u rasponu od niske negativne do niske pozitivne stope, dakle plus-minus jedan odsto - dodaje on.

Prema Zdravkovićevim rečima, to što Srbija ima nešto slabiju prognozu rasta nego druge zemlje regiona posledica je relativno veće zaduženosti i drugo, veće zavisnosti od izvoza nego što je to, na primer, slučaj sa Crnom Gorom i BiH.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες