Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Bacili četiri miliona evra?



Vladimir Lojanica | 22. 06. 2012. - 02:00h | Foto: M. Cvetković | Komentara: 1
Buduća vlada Srbije moraće hitno da rešava mnoge stvari, ali i da odgonetne kakva je sudbina zaobilaznice oko Užica prema Bajinoj Bašti? Da li će se i kada nastaviti obustavljeni radovi i, u slučaju negativnog odgovora, moraće da objasni ko će snositi posledice zbog bačenih četiri miliona evra.


Jedni tvrde da je novac proćerdan, a drugi da je to ulaganje za budućnost: Zaobilaznica kod Užica
Zamišljena kao deonica koja će saobraćaj prema Bajinoj Bašti izmestiti iz Užica, gradnja je počela 2006. novcem NIP-a, uz procenu da će koštati 17-18 miliona evra.

Plan je bio da se na zlatiborskoj magistrali, kod kamenoloma Sudruk, napravi petlja, a zatim jednolučni most preko kanjona Đetinje, dug 252 metra, koji bi bio spona sa liticom iznad druge obale reke. Odatle bi se izgradilo 4,85 kilometra puta do naselja Volujac, gde bi se zaobilaznica spojila sa pravcem Užice - Bajina Bašta.

Do kraja 2008. država je ovde uložila 392,5 miliona dinara, prokrčena je trasa od leve strane kanjona do Volujca i duž njega su izgrađeni potporni zidovi.

Međutim, pre tri i po godine poslovi su naprasno stali, i to kada je trebalo isprojektovati most 102 metra iznad Đetinje.

Oktriveno je da teren na koji je trebalo da se ukopaju stubovi nepogodan, da tle ne bi moglo da izdrži megalomansku građevinu. Od tada zaobilaznica nije odmakla ni za pedalj uz objašnjenje da “nema novca”.

U ranijim predizbornim kampanjama bila je uzdanica svih stranaka, dok pred minule izbore nije ni spomenuta.

- Novac uložen u zaobilaznicu nije proćerdan, kad-tad ona mora zaživeti jer nema drugog rešenja da se rastereti saobraćaj - izričit je Zoran Adžić, savetnik u Ministarstvu za infrastrukturu, inače predsednik odbora Nove Srbije.

Kaže da zaobilaznica trenutno nije prioritet jer nema novca. Kaže da je sve u rukama države koja treba da odluči.

- U zemljištu na koje bi prema idejnom rešenju trebalo da legnu stope mosta postoje pukotine. To nije strašno jer je fundament mosta lako pomeriti pet-šest metara. Problem je besparica - objašnjava Adžić.

Zaobilaznica je od vitalnog značaja, ali istovremeno i preveliki trošak da bi se pomogla iz gradskog budžeta.

- Ma koliko nam značila, preskupa je da bismo pomogli. Nemam informaciju iz vlade kakva je sudbina zaobilaznice - kaže Đorđe Mijušković, pomoćnik gradonačelnika Užica za saobraćaj.

Mada je probijena trasa od klanca Đetinje do Volujca mestimično zapuštena i obrasla rastinjem, u preduzeću “Putevi Užice”, kome je poveren ovaj posao, kažu da nema razloga za brigu da će zub vremena nagristi već urađeno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου