Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Bačka Palanka: I izleti postali luksuz

Odlazak na neku od dunavskih plaža, na jezera i bazene, za Bačvane postao skup. Najposećenija kupališta gde je ulaz gratis




BAČKA PALANKA - Na kupalištima u Bačkoj, gde se naplaćuje ulaz, iako je u cenu ukalkulisan i socijalni momenat, kupača je mnogo manje nego lane u ovo doba, ali i motorizovani kupači nisu pokretljivi kao ranije, kada im 30 do 50 kilometara do nekog jezera uz Dunav nije bilo daleko.
Na Štrandu u Bogojevu, jednom od najčistijih jezera u Bačkoj, Goran Medić, vlasnik kantine sa baštom, žali se da prethodnog vikenda na jezeru nije bilo više od 50 kupača. Iako ovaj turistički kompleks od ove godine ima i uređen auto-kamp, gostiju ni od korova!
- Da bi ovde došao neko autom iz Sombora, ili Odžaka, treba u oba pravca da pređe od 40 do 60 kilometara, a to znači izdatak od skoro 1.000 dinara. Zaključak je samo jedan, ljudi nemaju para, pa su i izleti postali luksuz - razmišlja Medić. Slično je bilo i na Provali, jezeru udaljenom od Bača oko 15 kilometara, koje je lane, posle detaljnog spremanja i uređenja, bilo za mnoge zamena za more - došlo je samo dvadesetak meštana iz obližnjih sela Vajska i Bođani
POREĐENJE SA JAGODINCIMAU AKVA-parku u Jagodini samo posetioci iz ove opštine (birači) umestro dnevne karte od 500 dinara, mogu da uzmu set karata za mesec dana, koji košta svega 1.800 dinara, a za decu do 12 godina 700. U bačkopetrovačkom akva-parku "Petrolend" takođe imaju neobičnu odluku. Deca ispod 90 santimetara visine ne plaćaju ništa, ali ako su narasli preko te mere, pa do 140 santimetara, moraju da plate ulaznicu 400 dinara.
Ali, zato su obe plaže u Bačkoj Palanci, dunavska i Tikvara, do kojih se stiže iz centra grada za 10 minuta, bile prepune kupača. Na kompleksu bazena banje "Junaković" u Apatinu beleži se takođe oseka posetilaca, iako su cene ulaznica primerene ekonomskoj krizi, kako tvrdi Dragan Ignjatov, iz marketinga ove firme.
- Cena ulaznice za radni dan je 150, a za vikend 200 dinara. Deca od sedam do 15 godina plaćaju za dan 50 dinara. To nije dovoljno ni za održavanje, ali nismo hteli da našim građanima oduzmemo i tu mogućnost za odmor i relaksaciju kod kuće - kaže Ignjatov, koji dodaje da se nada da će posle matura i upisa na fakultete i škole omladina krenuti na kupanje.
Ovog leta je proradio akva-park u Bačkom Petrovcu, a uprava još nije spremna da na osnovu desetak dana donosi sudove. Posetioci su prezadovoljni ponudom, ali će mnogi posle prve posete odustati zbog - cena. Lidija Miloradov iz Novog Sada kaže da je došla sa suprugom i ćerkicom i da će ih to zadovoljstvo koštati 2.250 dinara, ne računajući prevoz i neko piće.
- Ako iskoristimo 20 dana od odmora za dolazak u akva-park to bi nas koštalo između 30.000 i 40.000 dinara, s obzirom na to da je ulaznica radnim danom 800 dinara. Ipak ćemo promeniti naš plan da se odmaramo nadomak kuće u komšiluku i potražiti neku varijantu sa planinom, ili grčkim morem - zaključuje gospođa Miloradov.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....