Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Beograd daleko za sjenički sir od 2 evra



Sreda, 06 Jun 2012 Napisao Gdeinvestirati/Novosti
ovce3Pešterski stočari bez adekvatne opreme i logističke podrške ne mogu da prodaju svoje kvalitetne proizvode po veoma niskim cenama.



Uz sve nedaće koje su ih pratile tokom zime, kada su jedva sačuvali stada, stočare na Pešteru ovog proleća muči još jedna nevolja. Bar 30.000 jagnjadi nema ko da kupi. Sav novac su uložili u kupovinu skupe stočne hrane, plaćali su čobane, porez i veterinare...

"Samo u mom selu prodaje se 1.500 jagnjadi, mada je cena mizerna i kreće se od 180 do 200 dinara po kilogramu žive mere, što ne može da nam pokrije "ni troškove vode". Kupaca nema, a svi su izgledi neće ih ni biti", kaže Enver Dacić, stočar iz Bioca na centralnom Pešteru.

Ovog leta nema ni nakupaca, a organizovanog otkupa nije bilo. Najverovatnije, jagnjad ne mogu da prebace u Crnu Goru i Bosnu, gde su ih ranije prodavali, jer je i tamo otkup stao, jer još nije počela turistička sezona.

Pešterski stočari ne mogu da prodaju ni odličan sjenički sir koji (ovčiji punomasni) nude za samo dva evra po kilogramu. Beograd, Sarajevo i Skoplje, gde se ovaj "brend" najbolje prodavao su daleko, gorivo je sve skuplje, a otkupljivača na Pešteru nema "ni za lek".

"Nemamo frižidere i rashladne uređaje, bojim se ponovo će nam, kao pre dve godine, propasti na tone ovog proizvoda koji bi mogao i da se izvozi", kaže Fiko Cucak, stočar sa planine Giljeve na Pešteru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου