Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Цела Србија у напуштеној фабрици




Када би се подаци са пописа поређали један до другог, формирао би се папирни аутопут дужине 6.500 километара
Фабрика арматура „Фасма” у којој сада ради центар за прикупљање и обраду података Фото Д. Јевремовић
Ко год каже да се резултати са прошлогодишњег пописа становништва фабрикују, не греши. Напуштени, опустели и запуштени погони некада славне фабрике „Фасма” за производњу арматура, тешких машина, алата, славина и вентила, изабрани су за специјалну базу Републичког завода за статистику.
Цела Србија у бројевима, тешка 300 тона – када се прерачуна маса изворног материјала, заједно са 50.000 тегет кутија у које је наслагана – дотерана је камионима у сиви магацин. Али, када се отворе врата те клаустрофобичне хале, која је некада чувала тешке машине спремне за извоз, улази се у свеже окречене, климатизоване просторије. Потом је већ потребан систем навигације како се не би изгубили у лавиринту архивираних пописних образаца.
Када би се пописнице и упитници за стан и домаћинство које су попуњавали грађани Србије, поређали један до другог, формирао би се пописни аутопут дужине 6.500 километара, што представља растојање од Београда до Калкуте.
– Основни пописни обрасци смештени су у магацински простор површине око 750 квадратних метара, размештених у 50.000 кутија, на 600 метара полица, у седам редова – набрајају начелница одељења за попис становништва РЗС Снежана Лакчевић и шефица одсека за спровођење пописа Љиљана Ђорђевић, док нас спроводе даље, у још већу просторију.
За око 200 рачунара ради око 200 оператера, претварајући записе са образаца, најпре скенирањем у слике, које потом, помоћу компликованог софтвера, постају разумљива база података.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 06. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.
Александар Апостоловски
објављено: 06.06.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...