Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Слаб динар празни и буџет дражаве


Уколико евро дође на 120 динара, јавни дуг би догурао до 60 одсто БДП-а, показују рачунице Фискалног савета


(Новица Коцић)
Пази шта желиш, можда ти се и оствари! Овим речима је Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, јуче коментарисао изјаву Јозефа Акермана, генералног директора Дојче банке, да Србија може да се задужи и до 60 одсто бруто домаћег производа. Рачунице Фискалног савета показују да уколико би до краја године курс достигао вредност од 120 динара за један евро, Србија би већ била на нивоу од 60 одсто БДП-а.

По закону о буџетском систему, државни зајам не би смео да пређе 45 одсто БДП-а. А одговор на питање докле смо стигли – последњих неколико месеци је ускраћен пореским обвезницима, јер је Министарство финансија престало да објављује те податке. У Фискалном савету, ипак, израчунали су да је дуг већ прешао 50 одсто бруто производа. И то при веома конзервативној процени вредности курса од 111 динара за евро. Зашто је за ниво дуга важна курсна листа? Зато што су државни зајмови углавном у страној валути, док се БДП обрачунава у динарима, па се са падом вредности курса повећава учешће дуга у бруто производу.

У Фискалном савету додају да се врло често превиђа чињеница да Србији тек предстоји трошак по основу реституције и да држава треба грађане да обештети за некада одузету дедовину. Све заједно то ће нас коштати више од 1,7 милијарди евра, односно око пет одсто БДП-а.

– Ми смо већ дубоко ушли у црвену зону и на нове позајмице државе не смемо безбрижно да гледамо – упозорава Вучковић.

Чак и кад би се мере Фискалног савета, које, између осталог, подразумевају замрзавање плата и пензија и повећање ПДВ-а, одмах примениле, јавни дуг би на крају године био на нивоу од око 54 одсто. Дуг би наставио да расте и током 2013. године, јер је тренд раста веома тешко преокренути. Ниво државног зајма почео би да се обара тек 2014. године. Чланови Фискалног савета нису усамљени у тој процени. И они који нас гледају са стране јавни дуг виде као ризик. Аналитичари Ерсте групе процењују да ће јавни дуг до краја године бити већи од 55 одсто и то са курсом од 116 динара за евро.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 7. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.

Аница Телесковић


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου