Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Србија страним дипломама не верује



Млади који су се вратили из иностранства раде у приватним предузећима која цене знање, јер су врата државних фирми за њих углавном затворена пошто не могу да нострификују сведочанства


Где студенти виде своју будућност: у земљи или у иностранству (Фо­то Д. Јевремовић)
Јована Ружичић (31) отишла је у Америку као гимназијалка, да научи језик. На Флориди је прво добила матурску диплому, па захваљујући стипендији и две факултетске – за новинарство и психологију. На крају је магистрирала односе с јавношћу на Мичиген стејт универзитету. Иако су њени вршњаци жудели за остварењем америчког сна, она се вратила у своју земљу, у нади да ће овде ипак успети да оствари онај – српски. Није успела да нострификује ниједну диплому, углавном ради за приватне фирме и једном месечно одлази на састанке групе која се зове „Повратници”.

– Вратила сам се јер желим да живим у Србији. Нигде није идеално, где год да се налазиш мораш нешто да жртвујеш да би нешто друго добио и ја сам на крају те животне једначине ипак одлучила да мој избор буде моја земља – прича Јована која тренутно ради као консултант за односе с јавношћу.

По повратку из Америке покренула је групу „Повратници”, у којој је данас готово 500 младих, факултетски образованих. Више од половине су магистри и доктори наука. Њихове животне приче су различите, али су им свима мотиви за повратак били исти.

– Жеља нам је да знање које смо стекли пренесемо у Србију, јер је буквално у свакој области могуће направити неки помак. Наравно да је било различитих искустава по повратку у земљу и успона и падова, о томе много причамо на састанцима групе, али се нисмо покајали. Већина нас ради у струци, на врло одговорним функцијама, иако се осећа да нисмо успели да искористимо све потенцијале – причају Јована и њена другарица Марија Радовановић (41).

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 14. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.

Сандра Гуцијан
објављено: 14.06.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...