Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Предизборни страх грчких бирача



Атина– Ситуација у Грчкој је све напетија два дана уочи избора који решавају дилему наставка њеног европског партнерства или поништавања кредитних аранжмана, напуштања зоне евра и повратка на драхму.

Из банака поново повучено најмање пола милијарде евра, пораст криминала и фашизма, катастрофалан сценарио у случају изласка из зоне евра


Грађани опседају банке, криминалци отимају новац на улици и убијају у по бела дана, грчки Кју клукс клан брутално се разрачунава са имигрантима. Као да се зауставило функционисање целокупног државног система.

Уплашени грађани журе да подигну заосталу штедњу. За неколико последњих дана из банака је повучено између 500 и 800 милиона евра. Иако власницима штедних улога у случају повратка драхме држава гарантује улоге до 100.000 евра, Грци сматрају да је боље „очистити” рачуне.

Међународна рејтинг агенција „Фич” упозорава да би грчке банке могле претрпети огромне губитке али да би у извесном степену могле страдати и стране банке или оне које у Грчкој имају филијале.

Апотеке су затворене у знак протеста због убиства колеге кога су разбојници у атинском предграђу убили и отели му торбу са дневним пазаром од 1.600 евра.

Свакодневно се у медије износе информације о пљачкама банака и станова. Лопови рачунају на чињеницу да већина Грка, у страху од враћања на драхму,новац подигнут из банака чува „у сламарици”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου