Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Διεθνή οικονομικά χρονικα -Νέα πτώση της ισοτιμίας του δηναρίου-



inflacijaΚατά τις τρεις τελευταίες μέρες, η Εθνική Τράπεζα Σερβίας επενέβη στην αγορά ξένου συναλλάγματος με πώληση 140 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να αποτρέπει την παραπέρα πτώση της ισοτιμίας του δηναρίου έναντι του ευρώ, όμως, δεν κατάφερε να το κάνει, επειδή η ισοτιμία του δηναρίου συνέχισε να πέφτει και παραπέρα και να σημειώνει «άδοξο» ρεκόρ. Οι οικονομολόγοι λένε ότι εδώ πρόκειται, περισσότερο, για συνέπεια της αύξησης του ελλείμματος του Προϋπολογισμού και για αύξηση του ελλείμματος της χώρας στο εξωτερικό εμπόριο, παρά για συνέπεια των πολιτικών γεγονότων στη χώρα. Για μια γενική σταθερότητα στη χώρα είναι απαραίτητο να γίνει γρήγορος σχηματισμός νέας Κυβέρνησης της Σερβίας, παρότι, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, τα στελέχη της νέας Κυβέρνησης και ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας δε θα γίνουν σε θέση, τόσο γρήγορα, να βελτιώσουν την τωρινή κατάσταση και να σταματήσουν την τωρινή αρνητική τάση στην Οικονομία της χώρας, και ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά μεγάλες δυσκολίες για να σταθεροποιήσουν την ισοτιμία του δηναρίου έναντι του ξένου συναλλάγματος, καθώς και να προσελκύσουν νέες απευθείας ξένες επενδύσεις.
Τα ανταλλακτήρια ξένου συναλλάγματος και οι τράπεζες στη Σερβία πληρώνουν παραπάνω από 115 δηνάρια για ένα ευρώ, με παραπέρα πτωρική τάση. Οι αναλυτές λένε ότι όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η ζήτηση του ξένου συναλλάγματος είναι μεγαλύτερη από την πώλησή του. Ο οικονομολόγος Goran Nikolić υποστηρίζει πως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση σαν δραματική, επειδή η Κεντρική Τράπεζα Σερβίας διαθέτει αρκετά υψηλό αποθεματικό σε ξένο συνάλλαγμα. Τέλος, ο ίδιος λέει ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς δε θα έπρεπε να αναμένουμε κάποια αισθητή αύξηση του όγκου ξένων επενδύσεων στη χώρα, ούτε πάλι θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποιες μεγάλες σε όγκο ξένες πιστώσεις, όπως ήταν η περίπτωση κατά τα δύο περασμένα χρόνια.
«Οι παράγοντες της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας αναμένουν ότι αυτή η δυσμενής κατάσταση σχετικά με την ισοτιμία του δηναρίου έναντι του ευρώ θα βελτιωθεί μετά το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης της Σερβίας, επειδή η Κυβέρνηση θα έπρεπε να εντατικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις»,- λέει ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Σερβίας, κ. Ντέγιαν Σόσκιτς, και προσθέτει ότι στη χώρα θα έπρεπε να επέλθει σύντομα σταθεροποίηση στον δημοσιονομικό τομέα, και, επίσης, ο ίδιος λέει ότι πρέπει να έχουμε και μια σχετική ισορροπία ανάμεσα σε έσοδα και έξοδα του κράτους, πράγμα που υποννοεί και μείωση του τωρινού όγκου του δανεισμού της χώρας μας. Τέλος, ο κ. Δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η Κεντρική Τράπεζα Σερβίας έχει πουλήσει στην αγορά ξένου συναλλάγματος το συνολικό ποσό των 978,5 εκατομμυρίων ευρώ, να σταματήσει, κάπως, την πτώση της ισοτιμίας του δηναρίου έναντι του ευρώ, όμως, προειδοποίησε ότι η τωρινή κατάσταση δεν επιτρέπει να γίνει και στο μέλλον παρόμοια πρακτική, δηλαδή να δαπανηθούν τόσα χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση της ίδιας σκοπιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...