Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Το ερευνητικό κέντρο «Πέτνιτσα» δέχεται νέα στελέχη



pΤο ερευνητικό κέντρο «Πέτνιτσα» (Petnica), κοντά στη σερβική πόλη Valjevο, ήταν από ανέκαθεν τόπος εστίασης νέων ερευνητών, που επιθυμούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις, και κατά τις τρεις περασμένες δεκαετίες, όσο υπάρχει αυτό το ερευνητικό κέντρο, από τις τάξεις του βγήκε μεγάλος αριθμός ερευνητών, πολλοί από τους οποίους σήμερα εργάζονται σε γνωστά ινστιτούτα του κόσμου. «Πρόσφατα στο ερευνητικό κέντρο «Petnica» έγιναν τα έργα ανακαίνισης, κι έτσι αυτό το επιστημονικό ίδρυμα είναι έτοιμο να δεχτεί και πολλούς άλλους νέους ερευνητές, που θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες απόκτησης νέων γνώσεων»,- λέει για το Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας, ο κ. Νemanja Đorđević, ένας από τους ηγετικούς παράγοντες του κέντρου «Πέτνιτσα». Γράφει η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.
Κατά τα τριάντα περασμένα χρόνια από το ερευνητικό κέντρο «Πέτνιτσα» πέρασαν χίλιοι νέοι, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να συνδέσουν την αγάπη τους για τις επιστήμες με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Μετά τα έργα ανακαίνισης, αυτό το επιστημονικό ίδρυμα απέκτησε νέες αίθουσες διδασκαλίας, νέα δωμάτια για εγκατάσταση μαθητών και νέο εστιατόριο, και τώρα απλώνεται σε έκταση 8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, υπάρχει και ένα «Πλανητάριο» με 60 θέσεις, ανακαίνιστηκε το Εκπαιδευτικό κέντρο, κτίστηκε νέα Βιβλιοθήκη και νέο κτίριο Διοικήσεως, και, επίσης, υπάρχει και μόνιμη επιστημονική και αρχαιολογική έκθεση. Στο πλαίσιο αυτού του κέντρου βρίσκονται συνολικά 16 αίθουσες με συνολικά 800 θέσεις, και, επίσης, υπάρχει εκθεσιακός χώρος έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, και όλα αυτά δίνουν στους μαθητές – νέους ερευνητές τη δυνατότητα να ακούσουν διάφορες διαλέξεις και να ασχολούνται με εξάσκηση και με πρακτικό μέρος της διδασκαλίας»,- λέει ο κ. Đorđević, και καταλήγει ότι ακριβώς αυτές τις μέρες, δηλαδή στα μέσα του τρέχοντος μηνός Ιουνίου, στο ερευνητικό κέντρο ¨Πέτνιτσα», κοντά στη σερβική πόλη Βάλιεβο, αναμένεται να φθάσουν πολλοί νέοι ερευνητές, οι οποίοι θα περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μαθαίνοντας νέα πράγματα από τον κόσμο της επιστήμης σε μερικά εντελώς νέα εργαστήρια φυσικής επιστήμης, βιολογίας και χημείας, παράλληλα με τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού.
Τέλος, αναφέρουμε ότι στο ερευνητικό κέντρο «Πέτνιτσα» πολύ συχνά έρχονται για εκπαίδευση και νέοι ερευνητές από τις χώρες του κόσμου, από την Κολομβία μέχρι τη Ρωσία. Για την υλοποίηση των έργων ανακαίνισης του ερευνητικού κέντρου δαπανήθηκε το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος της παραπέρα ανάπτυξης της επιστημονικής Υποδομής. Σύντομα στο κέντρο «Πέτνιτσα» πρόκειται να οργανωθεί μεγάλη διεθνής επιστημονική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διερευνήσεων, γνωστού σαν «CERN».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...