Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Пожар у ноћном клубу срећом букнуо у – подне



У пожару који је јуче око подне избио у београдском ноћном клубу „Стефан Браун” изгорео је део канцеларијских просторија које користи овај клуб, смештен на деветој етажи четрнаестоспратнепалате „Јадран” у Немањиној улици број 4. Повређених није било, а из зграде обавијене и испуњене димом евакуисано је тридесетак особа које су се затекле у овом пословном солитеру преко пута главне железничке станице.

Ватра је избила у делу клуба који је окренут ка Сарајевској улици. Пламен су приметили пролазници и обавестили ватрогасце. У гашењу су учествовала 32 ватрогасца и осам специјализованих возила, а коришћене су и хидрауличне мердевине.

– Узрок пожара је опушак бачен у канту за отпатке у канцеларијама клуба, укупне површине стотинак метара квадратних. Срећом, ватра је букнула у доба дана када у „Стефану Брауну” нема гостију – каже Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Један од најпопуларнијих ноћних клубова у Београду познат је и као први објекат затворен у ванредној противпожарној контроли угоститељских локала, која је уследила после трагедије у Новом Саду, када је у пожару у дискотеци „Контраст” живот изгубило шесторо младих. „Стефан Браун” први је и отворен, само неколико дана касније. Од јуче је и први који је, након што је „пребринуо” противпожарне инспекторе – плануо.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-аПредраг Марић тврди да пожар нема везе са недостацима у противпожарној безбедности, због којих је на „Браун” 5. априла стављен катанац. То потврђује и Сања Вуксановић-Жугић, начелница београдског одељења Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

– Клуб је био у обавези да испуни неколико техничких захтева, попут атеста за ватроотпорност материјала. Морали су и да унајме обучену противпожарну стражу, која ће дежурати у клубу док он ради.Испунивши те услове, као и прихватајући обавезу да у дискотеци ни у једном тренутку не буде више од стотину гостију,добили су одобрење да поново раде. Али, постоји и једна мера коју смо им наложили, а они је нису спровели – изјавила је Сања Вуксановић-Жугић, не прецизирајући о чему је реч.

Тај недостатак „Стефана Брауна”, како „Политика” сазнаје, јесте онај који му се највише стављао на терет када су га затварали – што се у случају пожара из клуба може побећи само једним, и то унутрашњим  степеништем, низ које би, са деветог спрата, омамљени димом и алкохолом, требало да се спусте сви гости, па макар их и не било више од стотину. Лифтови се у оваквим случајевима не користе.

Пошто у претходна два месеца „Браун” није обезбедио спољашње противпожарно стубиште или алтернативни пут у случају нужде, Министарство унутрашњих послова клубу није одобрило техничко-инвестициону документацију, што му није сметало да годинама успешно ради.

– Власници клуба треба да предложе план евакуационог излаза. Можда би то била изградња још једног, спољашњег степеништа, што је свакако скупо. Чекамо да видимо нуде ли прихватљиву алтернативу. До тада, могу да раде ако имају противпожарну стражу и не више од стотину гостију, колико се може евакуисати низ постојеће степениште – наводи „Политикин” извор у МУП-у.

Александар Николић, сувласник „Стефана Брауна”, нуди другачије образложење зашто им техничко-инвестициона документација није парафирана.

– Потпис нисмо добили јер је службеник МУП-а, задужен да је прегледа – на одмору. Да су нам издали сагласност, ми бисмо већ почели реновирање, које подразумева и уградњу аутоматског система за гашење пожара. Не можемо почети док нам не одобре папире по којима бисмо радили – каже Николић, који додаје да је излаз из клуба, који води кастепеништу, довољно широк да пропусти и више од стотину особа.

Ако је преглед документацијеуистину запеоо одмор надлежног радника МУП-а, та особа мора да на радном месту није већ читавих месец дана. Јер, управо пре толико времена је, како каже Сања Вуксановић-Жугић, издато последње негативно решење о папирима „Стефана Брауна”. А све до 22. маја, када је завршена зимска клупска сезона, клуб је неометано радио. Да ли је испуњавао обавезу да не угошћава више од стотину људи одједном, инспектори, каже Сања Вуксановић-Жугић, нису ни проверавали.

----------------------------------------------

Поређење с „Козаром”

Ватра је уништила око 20 квадрата канцеларијског простора „Стефана Брауна”, а ватрогасци су се уз степениште попели до места где је избио пожар. У обуздавању пламена коришћено је и возило са хидрауличним мердевинама из ватрогасне станице „Звездара”.

– Са овог возила смо дејствовали како бисмо расхладили спратове изнад места где је избио пожар. Тако смо олакшали посао ватрогасцима који су ушли у жариште. За разлику од пожара у биоскопу „Козара”, није било проблема са прилазом. Хидрантна мрежа је била у реду, лако смо развукли црева, а ватрогасци су користили маске које штите од дима – каже Миле Јовичић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд.

----------------------------------------------

Ватрогасци извели запослене кроз дим

У згради у Немањиној, која се званично зове Палата „Јадран” осим клуба „Стефан Браун” налазе се и просторије Железница Србије, „МБ гаса”, Агенције за реституцију, представништво Луке Ријека и ДДОР-а Нови Сад, адвокатске канцеларије... Запослени кажу да иако су осетили јак дим није било панике, а да су их ватрогасци усмеравали куда да иду јер је струја била искључена.

Б. Васиљевић – В. Вукасовић
објављено: 05.06.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες