Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Косовско „слепило”



„Политика” није хтела да гура главу у песак, да буде слепа код очију. И само је побројала све оно са чиме су европски партнери суочавали политичаре из Србије


Косовска Митровица (Фото Фонет)
Шта смо тражили то смо и добили. „Политика” је у уторак објавила текст „Да ли наши политичари прећуткују додатне услове ЕУ”, и стигла су реаговања са свих страна.

Проблем са реаговањима је у њиховој формалности. Тврдње: „Нема додатних услова” или „То није став комисије ЕУ” не значи да Србији није поменуто све оно што смо побројали, а сада понављамо:

· Примена досадашњих договора између Београда и Приштине (које иначе Београд, Приштина и Брисел различито тумаче)

· Укидање „паралелних” институција на северу КиМ, при чему се не мисли на образовне и здравствене установе

· Отварање канцеларија Београда у Приштини и Приштине у Београду

· Укидање суда у Косовској Митровици

· Увођење посебног позивног телефонског броја за КиМ

· Сусрет на највишем нивоу Београда и Приштине

Тачно је до све ово нису званични услови Европске комисије, али такође је тачно да су они саопштавани српској страни неколико пута као ставови најмоћнијих земаља Европске уније. Александар Вучић, в. д. председника СНС-а, јуче је потврдио да отварање канцеларија није званичан услов ЕУ, али је додао да се о томе разговара већ две-три године.

Да ли ће Србија морати до краја године да отвори канцеларију у Приштини и омогући отварање канцеларије Косова у Београду уколико хоће да у децембру добије датум за почетак приступних преговора са ЕУ?

Одговор се налази у присећању на оно шта се догодило у децембру прошле године. Европска комисија је тада оценила да је Србија испунила постављене услове за стицање статуса кандидата, али то се није догодило због противљења Немачке. Она је тада инсистирала на условима који нису били „званични услови ЕУ” и нису били „додатни услови”.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 21. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.

М. Пешић
објављено: 21.06.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....