Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Грчка добила владу, народ јуришао на кромпире



Антониос Самарас положио заклетву, састав владе –накнадно


Од нашег дописника

Атина – Антониос Самарас је и званично нови премијер Грчке. Лидер конзервативне Нове демократије је после успешног завршетка преговора о формирању коалиционе владе,преузео мандат и пред председником Каролосом Папуљасом и патријархом Јеронимусом положио заклетву.

Састав кабинета биће саопштен до петка када би комплетна влада, коју ће чинити представници Нове демократије, ПАСОК-а и Демократске левице, требало да положи заклетву. Тренутно је највише журбе и састанака због ресора министра финансија, који већ сутра треба да представља Грчку на састанку Евогрупе, где ће се одлучивати и о милијарди евра која је замрзнута пред изборе.

Лидери политичких партија, које су и учествовале у игри за грчку коалициону владу, Нова демократија, ПАСОК и Демократска левица, током преговарања највише проблема су имали око усаглашавања ставова око састава кабинета министара. Било је много незадовољних, пре свега у редовима социјалистичког ПАСОК-а, који су сматрали да је њихов лидер Евангелос Венизелос прихватио за партију другоразредну улогу. Захтевајући бољу позицију у влади, неки социјалисти који су већ раније били министри, као да су заборавили да је на изборима ПАСОК освојио треће место.

На моменте се чинило да цео преговарачки процес, који води Антониос Самарас, лидер Нове демократије и победничке партије на изборима, може да буде враћен на почетак, јер је и Демократска левица Фотиса Кувелиса јасно ставила до знања да је спремна да подржи владу националног спаса, али не и да у потпуности одустане од својих захтева да будућа кабинет министара ради у правцу постепеног ослобађања од меморандума, дакле и обавеза преузетих у споразуму о додели европских кредита Грчкој.

С друге стране, лидер социјалиста и даље инсистира да се поред владе формира и национални преговарачки тим који би утврдио позицију за ревидирање услова из меморандума за даље добијање европских кредита, што је обећање дато народу.

У преговарачки тим би били позвани представници свих партија, дакле, и радикална левица СИРИЗА, која је са само три одсто изгубила изборе.

Евангелос Венизелос очигледно стално има на уму чињеницу да је управо он предлагао да се одмах формира влада у којој би неизоставно била и СИРИЗА. И да, када је та опција отпала, треба стално мислити о хиљадама незадовољних Грка, који су се на изборима окренули Алексису Ципрасу и сматрали да земља треба да се ослободи поверилачког јарма, чак и по цену враћања на драхму.

Социјално незадовољство је нешто о чему свака влада убудуће мора да мисли како би се избегли нереди и насиље виђено на улицама грчких градова. Акција бесплатног дељења кромпира и поврћа на улицама Атине замало се претворила у хаос. Од раног јутра хиљаде људи чекало је у реду иако је јасно речено да бесплатне кутије од 10 кила кромпира и поврћа које поклањају пољопривредници следују – најугроженијим. Таквих је на списку било 1.500 и када је постало јасно да 2.700 кутија неће бити довољне за све којима су неопходне, дошло је до хаоса, интервенисала је полиција.

Јасмина Павловић-Стаменић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...