Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι επιχειρηματίες προτείνουν νέα οικονομική πολιτική



b«Η Σερβία χρειάζεται νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα εξασφαλίσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας των 5 τοις εκατό το χρόνο, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης σε εργασία, τη μακροοικονομική σταθερότητα, την αύξηση των εξαγωγών και τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών»,- δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Σερβίας, κ. Miloš Bugarin, στη Συνέλευση αυτού του θεσμού. Ακριβώς για αυτό, τα μέλη του Σερβικού Οικονομικού Επιμελητήριου πρότειναν πρόγραμμα της νέας οικονομικής πολιτικής για την περίοδο από το 2012 έως το 2016, που θα παρουσιαστεί ενώπιον των στελεχών της νέας Κυβέρνησης της Σερβίας. Γράφει η Μπιλιάνα Μπλάνουσα.

«Κατά την περασμένη περίοδο επακολούθησε επιδείνωση των οικονομικών παραμέτρων στη χώρα, υπό μορφή της μείωσης του ποσοστού του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, της πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και της πτώσης του ποσοστού απασχόλησης των πολιτών σε εργασία, πράγμα που αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης»,- τόνισε ο κ. Bugarin. «Αποδείχθηκε ότι πρέπει να αλλάξει το μέχρι σήμερα μοντέλο της επιχειρηματικότητας στη Σερβία, και για αυτό, οι παράγοντες του Οικονομικού Επιμελητήριου βγήκαν με κατάλογο μέτρων, που θα έπρεπε να παρθούν, με σκοπό το ξεπέρασμα των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει τώρα η Οικονομία της χώρας μας».- τόνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα λόγια του κυρίου Μπουγκάριν, τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μη φερεγγυότητα, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση του ελλείμματος στο εξωτερικό εμπόριο της Σερβίας, πράγμα λόγω του οποίου πέφτει ο όγκος των εξαγωγών. Επιπλέον, ο κ. Βugarin υποστηρίζει ότι η νέα Κυβέρνηση της Σερβίας πρέπει να λάβει μέτρα για την παραπέρα υποκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, και κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, την εξασφάλιση μιας βιώσιμης βιομηχανικής ανάπτυξης στους τομείς της Γεωργίας, της Μεταποίησης και της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών, δηλαδή στους τομείς που διαθέτουν το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης, και προορίζονται κυρίως προς τις εξαγωγές. Επίσης χρειάζεται να γίνει απόλυτη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, πράγμα που δεν υπονοεί μόνο την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά συνάμα και την ανακούφιση της Οικονομίας, με μείωση των φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων επί των αποδοχών των πολιτών. Και ενώ τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Σερβίας πρότειναν, πρόσφατα, τη μείωση της κατανάλωσης σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, οι παράγοντες του Οικονομικού Επιμελητήριου Σερβίας προτείνουν τη λήψη τονωτικών μέτρων, που θα συνέβαλλαν για την αύξηση του όγκου των επενδύσεων, με σκοπό την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης.

Τέλος, οι παράγοντες του Επιμελητήριου ανέφεραν πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα στη Σερβία, να λυθεί το πρόβλημα της μη φερεγγυότητας και να λυθεί το πρόβλημα με την ανεργία, παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και των ασφαλίσεων στον Υγιειονομικό τομέα, παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του τομέα της Παιδείας, με την αλλαγή της δομής της Οικονομίας και με την παραπέρα προώθηση της ανταγωνιστικότητας της σερβικής Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....