Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Челична криза гаси железару



Од 5. јула на тихи ход биће стављена и друга висока пећ смедеревске челичане, а за њом ће до 10. јула стати и траке у топлој ваљаоници, сазнаје „Политика“


Производња че ускоро бити сасвим заустављена Фото Железара Смедерево
Смедерево – Вишемесечно „вештачко дисање“ које је држава покушала да удахне смедеревској железари није помогло некадашњем гиганту да преживи челичну кризу и одлазак бивших власника. Након пет месеци држава је затегла кесу и донела одлуку да до даљег заустави нерентабилну и већ посусталу производњу.

Од 5. јула на тихи ход биће стављена и друга висока пећ, а за њом ће до 10. јула стати и траке у топлој ваљаоници, сазнаје „Политика“. Овим ће стати комплетна производња у смедеревској челичани јер је прва пећ угашена још прошлог пролећа,одлуком Ју-Ес стила. Око пет хиљада радника остаће без посла и биће упућено на принудне одморе са 60 одсто од плате. Тињање високе пећи у фабрици ће обезбеђивати мање од 500 радника. Остали ће се за две недеље наћи у небраном грожђу јер, за разлику од фебруарског распуста, овај прекид производње може да потраје и питање је када ће гвожђе поново потећи из пећи у Смедереву.

Да ли ће 10. септембра неки купац закуцати на врата железаре великије знак питања. Од исхода тендера,који је два пута продужен, умногоме зависи и повратак радника у погоне. До тада је извесно да ће морати да сеодмарају јер сиљење производње прави велике губитке у време када ни то мало гвожђа што произведе фабрика нема где да пласира.

.................................................


Цео текст прочитајте у штампаном издању од 24. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.

О.Милошевић
објављено: 24.06.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου