Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Уредба пролази цене остале високе

Још се не зна да ли ће одлука о ограничењу зараде трговаца на 10 одсто за основне животне намирнице бити продужена

Марже замрзнуте, а уље поскупело Фото З. Анастасијевић

Уредба Владе Србије којом су крајем прошле године ограничене трговачке марже за основне животне намирнице престаје да важи последњег дана јуна, међутим из ресорног министарства још нема информација да ли ће ова одлука бити продужена.
Трговци кажу да, чак и у случају да не буде продужено њено важење, никаквих поскупљења по том основу неће бити. Јер, уредба је ограничила само зараду трговаца, али није утицала на то како произвођачи формирају своју набавну цену. И за време трајања уредбе поскупели су, на пример, уље и месо на које се такође односи ограничење повећања трговачке зараде.
У „Делезу” сматрају да уредба није испунила циљ због којег је уведена.
– За време њеног важења поскупљивали су артикли на које се она односи. То се десило јер је уредба ограничила само малопродајну маржу, а не и набавну цену производа. Произвођачи су несметано подизали цене својих производа ка малопродајном сектору што је аутоматски доводило и до раста малопродајних цена – рекли су у „Делезу”, додајући да могуће укидање уредбе не би требало да има већи утицај на малопродајне цене.
Они тврде да је на већини производа који су обухваћени уредбом малопродајна маржа, и пре него што је уредба ступила на снагу, била испод или на нивоу прописаног нивоа.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 27. јуна. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.


С. Деспотовић

објављено: 27.06.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου