Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Evro ojačao, brige oko Španije i Grčke ograničile dobitke




novac-evro7Evro je u sredu ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima. Veće dobitke sprečile su zabrinutosti ulagača u vezi španskih dužničkih problema i oprez pred izbore u Grčkoj.



Evro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,15 posto, na 1,2531 dolara. Drži se iznad najnižeg nivoa u poslednje gotovo dve godine od 1,2288 dolara, na koji se spustio 1. juna, ali i ispod najvišeg nivoa u tri sedmice dostignutog u ponedeljak, od 1,2672 dolara.

Jedinstvena evropska valuta ojačala je i prema jenu, i to za 0,3 posto, i njome se trgovalo po 99,78 jena. Dolar je bio na dobitku prema jenu od 0,15 posto, dosegnuvši 79,66 jena.

Na tržištima jača zabrinutost da bi španski problemi mogli da zahvate Italiju, čiji su troškovi zaduživanja takođe na vrlo visokim nivoima, opasno blizu sedam posto, što se smatra dugoročno neodrživim. U fokusu tržišta biće aukcija italijanskih obveznica najavljena za četvrtak.

U fokusu ulagača su i grčki izbori, najavljeni za 17. juna, čiji će ishod pratiti s velikom pažnjom. Snažna podrška tamošnjim strankama koje se protive uslovima međunarodnih paketa pomoći podstakla bi strahove od mogućeg izlaska Grčke iz evrozone, dok bi dobar rezultat stranaka sklonijih paketima spašavanja mogao pružiti blagu, mada verovatno kratkotrajnu podršku evru, smatraju analitičari.

S obzirom da su navedene stranke zasad izjednačene prema najnovijim anketama, ulagači su se odlučili na veći oprez.

Analitičari ujedno ističu da će raspoloženje prema evru verovatno ostati negativno ako političari evrozone ne postignu napredak u smeru uspostavljanja koherentnije fiskalne unije i uvođenja reda u bankovnom sistemu regije.

"Evro je zapeo u negativnoj spirali. Postoji rizik od povlačenja kapitala, i to ne samo iz perifernih delova evrozone, već iz čitavog 17-članog bloka", tumači Lee Hardman, valutni ekonomist u kompaniji BTMU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...