Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Grčkoj ponestaje novca za plate i penzije


Grčka bi trebalo da ima dovoljno novca da isplati barem julske penzije, izjavio je ministar rada i socijalnih poslova Antonis Rupakiotis




ATINA - Grčka bi trebalo da ima dovoljno novca da isplati barem julske penzije, izjavio je ministar rada i socijalnih poslova Antonis Rupakiotis, nakon izveštaja medija da Atina ima dovoljno novca za plate i penzije samo do 20. jula.

"Isplata penzija za jul ne bi trebalo da bude problem", rekao je ministar Rupakiotis u sredu na konferenciji za štampu uoči ključnih izbora u nedelju, 17. juna.

Rupakiotis je dodao da ne može da komenatariše isplate nakon tog perioda, budući da to ne spada u mandat njegove vlade, prenela je francuska novinska agencija AFP.


Ministar, koji je član kabineta imenovanog 6. maja, takođe je upozorio da su državni penzioni fondovi "u lošoj finansijskoj situaciji".

Rupakiotisovi komentari su usledili pošto je atinski dnevnik "Katimerini" objavio izveštaj da Grčka ima još samo oko dve milijarde evra u državnim koferima.

"Katimerini" nije citirao izvore, ali drugi grčki mediji navode da je data suma spomenuta na sastanku grčkog ministra finansija sa radikalnom levičarskom partijom "Siriza", koja se smatra mogućim pobednikom novih izbora.

Ministarstvo finansija u Atini nije želelo da komentariše izveštaje.

Ministarstvo je juče saopštilo da su, u prvih pet meseci 2012, državni prihodi bili za 666 miliona evra manji od cilja.

Nemački nedeljnik "Di Cajt" je, citirajući izvore iz vlade i finansijskog sektora, danas naveo da će Grčkoj posle izbora verovatno biti potreban još jedan paket pomoći Evropske unije od više desetina milijardi evra, "da bi bila izbegnuta nesolventnost države".

"Čak i ukoliko Grčka nastavi sa reformama, biće joj potreban novi novac ovog leta, prema informacijama do kojih je došao 'Di Cajt'", navedeno je u tom listu, u kome se spominje "dvocifren iznos" milijardi evra.

Preduslov za treći paket bili bi izborni rezultati koji bi doveli do formiranja vlade "posvećene nastavku reformi", navedeno je u listu.

Grčka je u dva navrata bila primorana da zatraži međunarodnu pomoć.

U maju 2010. ta država je primila prvi paket pomoći od 110 milijardi evra, dok joj je ove godine odobren novi paket od 130 milijardi evra, pored otpisa duga u rukama privatnih kreditora, vrednog 107 milijardi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...