Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Koliko ćemo plaćati roming ove sezone?

telefon-iphone1

Republička agencija za elektonske komunikacije (Ratel) objavila je na svom sajtu tabele cena rominga za sva tri domaća operatora - Telenor, Vip, Telekom Srbija.



Pregled obuhvata 50 zemalja - zemlje u okruženju, ostatak Evrope, Azija, Severna Amerika, Afrika.

Uvid u trenutno važeće tarife dat je na zvaničnim internet stranicama mobilnih operatora, cene govornih poziva date su u dinarima za minut sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja.

Ratel navodi da tarifiranje 1+1 znači da se tarifiranje vrši po sekundi razgovora, 60+60 znači da se ono vrši po svakom započetom minutu razgovora ( ako razgovor traje manje od minut, naplatiće se minut, ako razgovor traje izmedju 60 i 120 sekundi naplatiće se dva minuta). Tarifiranje 60+1 znači da se prvi minut razgovora uvek naplaćuje čak i ako razgovor traje manje od minut, a posle prvog minuta tarifira se po sekundi.

Ratel navodi da su cene poslatih SMS poruka date u dininarima, sa PDV-om, dok se primljene SMS poruke ne naplaćuju, cene GPRS saobraćaja date su u dinarima po prenetim kilobajtima sa PDV-om, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja.

Pripejd pretplatnici mogu ostvariti odlazne pozive putem ''kamel'' (CAMEL) protokola, jednostavnim biranjem željenog broja u medjunarodnom formatu, koji uključuje prefiks za medjunarodni poziv, za kojim sledi kod zemlje, mrežna grupa bez vodeće nule i pretplatnički broj ( primer +381 11 123xxxx).

Takođe, odlazni poziv je moguć i putem usluge ''povratnog poziva'', odnosno ''US SD Call back'' u mrežama Telenora i Telekoma Srbija.

U Telenor mreži ona se ostvaruje pozivanjem *123* + kod zemlje - kod mreže - pretplatnički broj i simbol # na kraju. Na primer *123*            +38163123456      #.

U mt:s mreži ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00 - pozivni broj zemlje - pozivni broj mreže, bez vodeće nule - broj pretplatnika - #.

Sezonske promocije objavljuju se na zvaničnim sajtovima operatora, pa se korisnici upućuju na njih radi najnovijih informacija.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....