Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Plaža sve dalja od dinara


SRPSKOM turisti nije dovoljno da čitave godine štedi za letovanje, iako se za desetak dana kraj plaže odriče gotovo svega. I kada prikupi taman toliko koliko mu je potrebno, pojavi se neki trošak. Uplata aranžmana prema kursu određene banke za koje je vezana turistička agencija, ove godina istopiće dobar deo teško ušteđenih deviza.

Kursne razlike nisu novina za građane koji preko agencija letuju proteklih godine. Zbog ogromnih pomeranja kursa evropske monete proteklih mesec i po dana, izuzetno su velike razlike u kupovnom i prodajnom kursu banaka.

- Godinama nismo išli na more i rešili smo da za letovanje podignem keš kredit - priča Sandra S., Beograđanka. - Aranžan u Bodrumu, uz avionski prevoz nas je koštao ukupno 2.500 evra, ali samo na kursnim razlikama morala sam da doplatim još gotovo 18.000 dinara ili 150 evra. Dobila sam kredit u dinarima po srednjem kursu Narodne banke, pa sam kupovala evre u menjačnicama. Tu sam na razlici izgubila. U agenciji su mi prilikom rezervacije rekli da novac moram da im uplatim na račun. Naravno, u dinarima i prema kursu jedne banke.

Nijedna banka u Srbiji nema povoljan kurs. Za evro nude od 113,9, a kada ga prodaju, traže i do 121 dinar. Većina građana ne zalazi u banke da bi promenila evre, ali za odmor u inostranstvu pravila to nalažu.


PROVIZIJE
TURISTIČKE agencije su zbog svojih obaveza i plaćanja u inostranstvu vezane za određene banke. Upravao kao i auto-kuće. U salonima automobila, međutim, vrednost evra se meri po srednjem kursu Narodne banke Srbije uz proviziju banke koja je najčešće oko jedan odsto.

- Zakon nam ne dozvoljava mogućnost da primamo devize - kažu u turističkoj agenciji "Kontiki". - Krediti banaka se obračunavaju po srednjem kursu Narodne banke Srbije, ali to važi za obrt u zemlji. Mi imamo obaveze prema inostranstvu. Kursne razlike nisu novost među srpskim turistima i stičemo utisak da su se već navikli.

Za sve građane čiji je aranžman 1.000 evra, trošak će biti barem 50 evra više. Oni koji su prikupili taj novac kod banke mogu da dobiju od 113.970 do 115.010 dinara. Na račun turističke agencije moraće da uplate od 118.470 do čak 121.140 dinara. Razlika je od 4.500 do 7.170 dinara.

Za razliku od turističkih radnika koji, pravdajući se zakonskim odredbama ne primaju keš u devizama od klijenata, dileri uvoznih automobila spremni su da izađu u susret onima koji kupuju novo vozilo. Oni, naime, uz izdavanje priznanice klijentu uzimaju devize, izbegavajući tako prilično velike kursne razlike.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες