Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Šest velikih banaka diriguje kurs dinara



Četvrtak, 07 Jun 2012 Napisao Gdeinvestirati/Novosti Sekcija:
kalkulator1Zbog plitkog tržišta, u Srbiji je praktično moguće da šest velikih banaka određuje visinu kursa dinara u odnosu na evro.



One, trgujući devizama na međubankarskom deviznom tržištu, stvaraju ponudu i tražnju za evrima i direktno utiču na cenu evropske valute.

Kada postoji pretnja da kurs u toku samo jednog dana značajnije padne ili poraste, reaguje Narodna banka, uključujući se u trgovanje. Od početka godine NBS je tako isključivo prodavala evro na ovom tržištu, u ukupnom iznosu od preko 1,28 milijardi, što je uticalo na ublažavanje pada dinara.

Razlog za ovoliki porast evra, za 12 dinara od početka godine, leži i u činjenici da su kupci državnih hartija od vrednosti, kada ih naplate u dinarima, odmah "bežali" u evro.

50 milijardi dinara u zapisima

Najlakše je "izaći" iz blagajničkih zapisa koje emituje NBS. Oni dospevaju na svakih 14 dana, a trenutno se u ovim zapisima nalazi oko 50 milijardi dinara. Kada to uporedimo sa činjenicom da je ovaj iznos krajem prošle godine bio preko 100 milijardi dinara, jasno je da su investitori iz zapisa pobegli u evro, a to je veliki pritisak na slabljenje dinara.

Kod zapisa trezora situacija je nešto drugačija, pošto se oni emituju na nešto duže rokove: tri meseca, šest meseci, godinu, dve... Takođe, kupci ovih hartija su i inostrane banke, a ne samo domaći investitori

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου