Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Top 10 grčkih ostrva

Grčka je popularna turistička destinacija, mesto za odmor koji biraju turisti iz svih krajeva sveta. Po razuđenosti obale Grčka je druga zemlja u Evropi, a na dužini od 13.676 km (kolika je duga obala Grčke) nalazi se mnoštvo ostrva, poluostrva i zaliva. 227 naseljenih ostrva okruženo je kristalno čistim vodama, očuvanom prirodom i plažama svetskog kvaliteta. Upoznajte top deset grčkih ostrva, koje je izdvojio sajt inyourpocket.com.



1. Santorini

Ovo je jedno od najpoznatijih, najslikovitijih i turistički najposećenijh ostrva Grčke. Santorini je ostrvo vulkanskog porekla, mesto sa najlepšim zalaskom sunca u Grčkoj i sa specifičnim plažama, koje se sastoje od belog, crvenog, sivog ili crnog peska. Pripada ostrvskoj grupi Kiklada, njeno je najjužnije ostrvo, veoma razuđeno i planinsko u većem delu. Turistička atrakcija Santorinija su dva mala vulkanska ostrva: Palea Kameni i Nea Kameni, a pored fantastičnih plaža i prirodnih lepota, ono po čemu je ostrvo poznato je specifična arhitektura.



Krit je najveće grčko ostrvo, a peto po veličini u Mediteranu. Važi za jedno od najlepših grčkih ostrva, čiji su glavni adut prelepe plaže i lepo vreme. Obala Krita duga je 1050 km, Hanija se smatra najlepšim delom ostrva, Heraklion je glavni i najveći grad, i najpopularnije turističko mesto. Krit je čuven po Minojskoj civilizaciji i palati u Knososu, bogat je atrakcijama, prelepom i raznovrsnom prirodom.




3. Mikonos

Mikonos ima najlepše plaže u zemlji, najluđi noćni život, kosmopolitski karakter. Omiljena je turistička destinacija svetskog džet-seta, mesto je koje svetska elita rado bira za svoj odmor. Mikonos je jedno od ostrva Kiklada, izuztno posećeno u jeku letnje sezone, iako važi za jedno od skupljih grčkih odmarališta.



4. Hidra

Hidra je jedno od najlepših grčkih ostrva sa jedinstvenom arhitekturom, mesto na kojem se na svakom koraku oseća tradicionalni duh Grčke. Na ovom ostrvu zabrenjena je upotreba motornih vozila (automobila i motora), pa se kao prevozno sredstvo koriste bicikl, vodeni taksi, ali i magarci. Do jedine peščane plaže na ostrvu dolazi se, upravo, vodenim taksijem.


5. Kefalonija

Kefalonija pripada grupi Jonskih ostrva, i najveće je u toj grupi. Na ovom ostrvu nalaze se neke od najlepših plaža na svetu, najpoznatija je Mirtos, koja je rangirana kao peta najlepša plaža na svetu. Kefalonija je pravi turistički raj, pored predivnih plaža, obiluje šumama, planinama, pećinama, a vino sa njenih teritorija važi za jedno od najboljih grčkih vina.




6. Paros

Ovo je verovatno najtipičnije grčko ostrvo, jedno od ostrva iz grupacije Kiklada. Plaže, noćni život, smeštaj, na ovom ostrvu su na visokom nivou. Glavni grad ostrva Paros je Parikia, tipično kikladsko naselje, sa popločanim stazama, starim crkvama, kućama ofarbanim u plavo-beloj boji i malim prodavnicama.


7. Krf

Plaže Krfa svrstavaju se među najlepše plaže Grčke; većina njih nagrađena je Plavom zastavom. Krf je ostrvo prirodnih lepota, mesto na kome se spajaju tradicionalno i kosmopolitsko. Obiluje kulturno-istorijskim znamenitostima, a Stari grad sa dve tvrđave nalazi se na UNESCO-vom spisku svetske baštine.



8. Skiatos

Skiatos je ostrvo severnih Sporada, koje zauzima površinu od 50 km2, ali ima 65 plaža. Okruženo je borovom šumom, koje se protežu sve do mora, a okružuju i njegove peščane plaže. Skiatos je destinacija za sve uzraste: posećuju ga i porodice sa decom, ali i mladi koji vole bogat noćni život.



9. Rodos

Rodos je dom jednog od sedam svetskih čuda – Kolosa sa Rodosa. Najveće je i najvažnije ostrvo u skupini Dodekaneza, pa je i mesto koje i Grci rado biraju kao destinaciju za svoj odmor. Uzbudljiv noćni život, ukusna kuhinja, plaže sa kristalno čistom vodom, mekim peskom ili šljunkom, ono je što privlači turiste iz svih krajeva sveta.



10. Ios

Ios je najjužnije ostrvo iz grupe Kiklada, jako popularno među mlađim osobama, zbog burnog noćnog života i prelepih plaža. Centar svih dešavanja na ostrvu je u njegovom glavnom gradu Hori. Prosečna letnja temperatura na Iosu je oko 30 C.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....