Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Trg republike opet zapušten



Osim nalepnica i grafita ni okruženje oko spomenika nije reprezentativno. Ispred samog pijedestala i stepenica nalazi se velika rupa u asfaltu, a oko njega ispucali beton. Na spomeniku su često i zaostale limenke piva i flašice vode. Malo dalje od njega tri velike rupe kod autobusa za dobrovoljno davanje krvi, koje su doduše zamaskirane tucanikom. Žardinjere u samom centru Trga su popucale. Sa spomenika grafiti su poslednji put uklonjeni prošle godine, a pre toga je oskrnavljen kada su vandali otkinuli deo kitnjastih figura sa pijedestala, verovatno da bi ga prodali na crnom tržištu.

Za okolinu oko spomenika i izgled celokupnog trga nadležno je JKP “Zelenilo-Beograd” koje je prošle godine radilo uređenje Trga Nikole Pašića. JKP “Beograd put” čeka nalog “Zelenila” za promenu asfalta, jer nije reč o putu ili trotoaru za šta je nadležan. U “Zelenilu” obećavaju da će već koliko sutra izaći na teren.
- Prihvatamo sugestiju građana i sanacija oštećenja čvrstog zastora, odnosno asfalta, saniraćemo u najkraćem mogućem roku. Za eventualno postavljanje nekog drugog materijala potrebna je ipak ozbiljnija rekonstrukcija - kaže Radovan Draškić, direktor “Zelenila”.

Samo jedan natpis na spomeniku košta građane više hiljada dinara, jer se sve obnavlja iz budžeta. Za uklanjanje grafita i čišćenje celokupnog spomenika prošle godine izdvojeno je 410.000 dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Sekretarijata za kulturu.

- Kada neko napiše, na primer, “Ana voli Milovana”, treba da zna da to Anine i Milovanove roditelje košta nekoliko hiljada dinara. Uklanjanje grafita košta najmanje 20.000 dinara - kaže Lidija Kotur iz Zavoda za zaštitu spomenika.
Građanima se čini i da je spomenik deformisan, da je lice Kneza Mihaila iskrivljeno i da je postamentu potrebna hitna rekonstrukcija. Međutim, Kotururova navodi da je sve to subjektivan utisak najverovatnije zbog patine, zelene mase koja se stvara usled atmosferskog uticaja, zbog čađi i ptičjeg izmeta. I zaista, Knez Mihailo laiku izgleda kao da je obojen zelenom bojom.
- Potpuno skidanje patine bi bilo problematično jer bi onda bronza bila ugrožena. Samo lice nije deformisano, pa mi bismo to prvi primetili - kaže Koturova.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου