Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Tužba protiv Razvojne banke Vojvodine zbog pranja novca



pranje-novcaUprava za sprečavanje pranja novca podnela je prijavu protiv Razvojne banke Vojvodine novosadskom javnom tužilaštvu.



Banka je osumnjičena da je redovno prenosila i isplaćivala sredstva firme čije je poslovanje Uprava istraživala zbog sumnje za pranje novca.

Uprkos tome što je Uprava od RBV-a zahtevala da je obavesti o svakom nalogu za prenos ili isplatu novca te firme pre obavljanja transakcije, Razvojna je svaki put prvo sprovodila nalog osumnjičenog klijenta, a tek naknadno o tome obaveštavala Upravu.

RBV je na svoju ruku izvršila naloge u vrednosti od 6.192.000 dinara, čime je prekršila odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, prenosi istraživački sajt Pištaljka.rs, koji je o ovom prvi izvestio.

Prema navodima prijave, RBV je od 20. aprila do 4. maja sprovela čak devet transakcija po nalogu osumnjičenog preduzeća i Upravu je svaki put obavestila o tome kada je već bilo kasno za bilo kakvu reakciju.

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, RBV može da bude kažnjena sa 500.000 do 3.000.000 dinara za nepostupanje po nalogu Uprave. Nejasno je da li kazna može da se izrekne za svaki put kada je RBV postupila suprotno nalogu ili ista kazna važi za sve prekršaje zajedno.

To što je podneta prijava za privredni prestup "nikako ne znaci da RBV učestvuje u pranju novca, već da je došlo do nepravilnosti u primeni Zakona“, kažu u Upravi.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu će ceniti osnovanost prijave i odlučiti da li će podići optužni predlog ili ne - kažu u Upravi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...