Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

U Grčkoj sutra ponovo izbori




Oko 9,8 miliona građana sa pravom glasa treba da odaberu između stranaka koje se zalažu za plan štednje koji traže kreditori u zamenu za paket pomoći i predlažu da o tome ponovo pregovaraju sa EU i MMF-om, za razliku od radikalno levičarske stranke koja želi da odbaci ovaj sporazum i počne iz početka.

Aleksis Cipras (37), lider levičarske Sirize, obećao je da će odbaciti plan međunarodnih kreditora ukoliko njegova stranka, koja je više nego utrostručila podršku od izbora 2009. godine, pobedi na ovim izborima.

“Plan pomoći je već stvar prošlosti, a u ponedeljak će zauvek pripasti istoriji,” rekao je on u finišu predizborne kampanje, naveo je Rojters.

Obraćajući se okupljenima na predizbornom skupu u centru Atine, Cipras je pozvao grčki narod na “patriotsko i demokratsko jedinstvo,” bez obzira na izbore 6. maja, prenela je grčka novinska agencija ANA.

On je kritikovao Novu demokratiju i PASOK rekavši da će grčki narod u nedelju ostaviti iza sebe dve stranke koje su krale glasove i od laži napravile svoj zastitni znak.

Siriza je prema anketama javnog mnjenja “rame uz rame” sa konzerativnom Novom demokratijom, ali nijedna stranka verovatno neće odmah osvojiti vladajuću većinu tako da se u narednim danima ponovo mogu očekivati mukotrpni pregovori o koalicijiama.

I dok svet pomno prati zbivanja u Grčkoj, manje partije pozivaju na vladu nacionalnog jedinstva, a lider Nove demokratije Antonis Samars je uveren da će sastaviti koalicionu vladu. “Ostaćemo u zoni evra, nećemo se igrati sa Evropom,” rekao je on.

U međuvremenu, Grčka ima rezerve samo do jula i polako ostaje bez novca, a nova tranša pomoći EU i MMF-a je suspendovana do završteka izbora.

Izvor: B92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...