Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

U Srbiji svake godine nestane 100 zadruga



U Srbiji, prema nepotpunim podacima, trenutno ima oko 1.200 zemljoradničkih zadruga, a procena je da se godišnje ugasi 100 takvih kolektiva, izjavio je Branislav Gulan, stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) .

On je na konferenciji ''Ka radničko-seljačkom pokretu'' koja se održava danas i sutra u selu Ljubiš na Zlatiboru, rekao da se procenjuje da je u svakoj od zadruga upisano po 26 članova, a da sa svakom zadrugom sarađuje u proseku 80 gazdinstava.

U svetu, kako je naveo, ima oko 800 miliona zadrugara i više od 100 miliona zaposlenih preko zadruga, dok je u Srbiji, ova delatnost u fazi nestajanja jer je proces tranzicije "zadrugarstvo proglasio za loš recidiv prošlog sistema, pa teži da ga ugasi".


Zbog toga se, prema Gulanovim rečima, događa da se zadruge pretvaraju u preduzeća i privatizuju iako one imaju titulare.

- Zadrugarima se duguje više od 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i na hiljade objekata - naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada nema pravih izvornih zadruga, a na donošenje novog Zakona o zadrugama koji će na moderan način urediti tu oblast i omogućiti otvaranje novih radnih mesta, čeka se duže od decenije.

- Kada razmišljamo o mogućnostima obnove i razvoja zadrugarstva u Srbiji, možemo s razlogom da budemo optimisti i da verujemo da nas, ukoliko do toga dođe, očekuju bolji dani, uprkos dosadašnjoj stagnaciji i raznim nesporazumima, kako u poljoprivredi i na selu, tako i u društvu i državi - ocenio je Gulan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου