Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

„Zelena“ energija za budućnost



zePotrošnja energije iz dana u dan raste, a više od 1,3 milijarde ljudi, pre svega u Africi i Aziji, nema pristup struji, pokazalo je istraživanje Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije. Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora konkurentna je u odnosu na mnoge tehnologije, koje koriste fosilna goriva. Ukupni potencijal obnovljivih izvora u Srbiji procenjen je na 4,7 miliona tona ekvivalenta nafte.

Ostvarivanje cilja UN da do 2030. godine struja postane dostupna svima u svetu omogućilo bi otvaranje četiri miliona radnih mesta u energetskom sektoru. Tokom 2011. godine investicije u ovaj sektor dostigle su oko 260 milijardi dolara, a proizvodnja struje vremenom postaje sve jeftinija. Troškovi proizvodnje putem solarnih sistema smanjili su se za 60 odsto u protekle dve godine, i iznose jedan dolar po kilovatu. Sa cenom od 0,06 dolara po kilovat času, poljoprivredni i drvni otpad spada među jeftinije izvore energije, dok struja iz velikih hidropostrojenja može biti i tri puta jeftinija, zbog čega je ona najkonkurentnija.

Veće i efikasnije korišćenje „zelene“ energije zacrtano je Strateškim dokumentima Srbije. Tokom leta 2012. godine EPS će raspisati tendere za izgradnju osam novih i revitalizaciju 15 malih hidroelektrana. Ta investicija, vredna 23 miliona evra, biće finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a početak radova očekuje se na jesen ove godine. Nemačka kompanija RWE je sa EPS-om osnovala zajedničko preduzeće „Moravske hidroelektrane“ za gradnju pet postrojenja na Velikoj Moravi. Takođe, RWE razmatra i druge projekte, kao što je reverzibilna HE „Đerdap 3“.

Kad je reč o korišćenju snage vetra, Srbija bi do početka 2014. trebalo da dobije prve vetroparkove. Od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije, oko pet procenata odnosi se na potencijal energije vetra. On je najveći u košavskom području Vojvodine, posebno u Banatu, kao i oko donjeg toka Dunava. Za prvu vetroelektranu “Plandište 1” u Vojvodini već je izdata građevinska dozvola. Taj objekat imaće snagu 102 megavata, proizvodnja struje planirana je na 40 vetrenjača, a vrednost investicije je 3,22 miliona evra. Osim toga, EPS kod Kostolca planira izgradnju vetroparka, a radovi bi mogli da počnu 2013. godine. Vrednost ove investicije je oko 40 miliona evra. Značajan impuls razvoju ovog potencijala daće i nemački “Simens”. Naime, ova kompanija je pre godinu dana u Subotici započela izgradnju fabrike za vetrogeneratore, a vrednost posla, koji će biti završen do kraja 2013. godine, je 24 miliona evra.

Što se tiče solarne energije, već je dogovoreno da kompanija “Sekjurum ekviti partners Jurop” (Securum Equity Partners Europe) iz Luksemburga u blizini Pirota gradi najveći solarni park na svetu “Onegiga”, snage hiljadu megavata. Prostiraće se na tri hiljade hektara, a vrednost investicije je 1,7 milijardi evra. Prvi kilovati struje trebalo bi da budu na tržištu u drugom tromesečju sledeće godine, a celokupna proizvodnja namenjena je izvozu. Osim toga, do kraja leta, u blizini Leskovca nići će prva solarna elektrana, a planirana je izgradnja takvog objekta i na Zlatiboru.

U strateškim planovima Srbije postavljen cilj da se do kraja decenije učešće alternativnih izvora energije poveća na 20 odsto, što je u skladu sa zahtevima EU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....