Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ко ће бити „најобавештенији” човек у Србији


(Илустрација: Драган Стојановић)
Протеклих недеља много се спекулисало о томе ко ће преузети контролу над службама безбедности које су, по правилу, мета сваке странке која долази на власт. Вршилац дужности председника Српске напредне странке Александар Вучић развејао је спекулације о томе које би место у влади њему могло припасти ако се одлучи да уђе у кабинет Ивице Дачића. Како је рекао за Б 92 он је заинтересован за послове одбране и безбедности јер би му то омогућило да се успешно ухвати у коштац са криминалом и корупцијом. О томе, како је објаснио, мора још да разговара са председником Томиславом Николићем.
Према садашњим законским прописима контрола над радом безбедносних служби у ингеренцији је председниковог кабинета. Али да би се контрола обавештајних служби изместила са Андрићевог венца неопходно је променити Закон о уређењу служби безбедности.
По закону човек број један за безбедносна питања у земљи, до сада је био Миодраг Ракић, шеф кабинета бившег председника Бориса Тадића. Он се налазио на челу Бироа за координацију рада служби безбедности, а обављао је и посао секретара Савета за националну безбедност, места које по Закону о уређењу служби безбедности припада председниковом шефу кабинета. Иако звучи као да је реч о техничком послу, онај ко се нађе на овој функцији је све само не то. Наиме, секретар се, како закон каже, стара о извршењу закључака савета, које је један од најмоћнијих државних органа. Илустрације ради, Ракић је, како стоји у поверљивим америчким депешама које је објавио Викиликс, а за које је јавност сазнала крајем 2010. године, предводио тим који је трагао за Ратком Младићем иако су званично Акционом тиму председавали Расим Љајић и тужилац Владимир Вукчевић.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 18. јула. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.
Ј. Церовина
објављено: 18.07.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες