Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Како се трошио војни новац


Између две понуде телекомуникационе опреме фирми "Талес" и "Тадиран" одабрана је скупља, због чега је држава изгубила 1.554.092 евра
(Фото Танјуг)
Ових дана у јавност посредством разних сајтова полако излазе на видело неки детаљи о томе шта су својевремено ревизори Министарства финансија установили када је реч о неким уговорима које је потписивало Министарство одбране Србије. Спомињу се авиони, аутомобили и телекомуникациони уређаји. Спомињу се и новчане суме, односно губици које је Министарство одбране платило због курсних разлика, „јер је аванс за један посао уплаћен у 17.25 сати када Комерцијална банка није радила, плаћање је извршено у динарској валути, а куповина девиза на међубанкарском тржишту обављена је тек наредног дана по знатно вишем курсу“. Чини се да је то само врх леденог брега, јер многе ствари су још под ознаком службене тајне, односно строго поверљиве.
Када је реч о набавци телекомуникационе опреме, комисиони уговор број 1572-91-47-07, у вредности од 12.886.750,58 евра закључен је 24.12.2007. године са фирмом „Југоимпорт СДПР“, комисионар, ради набавке тактичких комутационих центара (уређаји за наизменично искључивање и укључивање) од страног произвођача „Талеса“, иако, из комисијског извештаја, број 1278-174/06 од 13. 11. 2007. произлази да је „Талес“ добио 67,05 пондерисаних поена и рангиран као други, док је израелска фирма „Тадиран“са 84,79 поена, рангирана као прва коју је требало изабрати за стратешког партнера. Француски „Талес“ није прошао ни на верификационим испитивањима, делови опреме за радио-уређај добили су негативну оцену, извештај ТОЦ-а број  12-23434/1 од 30. 8. 2007.
То значи да понуда „Југоимпорт СДПР“ од страног произвођача „Талес“ није ни требало да буде разматрана, јер делови опреме нису задовољили тестове. Међутим, понуда се разматра, а због начина пондерисања (пондерисање је одређивање важности појединачних величина неког низа приликом израчунавања средње вредности), пондерисана је и опрема која није прошла на испитивањима, рангира се као прва са 88,81 пондера, испред понуде „Југохемије“ од страног произвођача „Тадиран“, чија је опрема у целини задовољила на верификационим испитивањима, али је рангирана као друга са 88,64 поена. И поред свих пропуста уговор за радио уређај се склапа са „Југоимпортом СДПР“, односно „Талесом“, који је изабран за стратешког партнера за набавку радио-уређаја ВФ и ВФФ опсега, осим за средства која нису задовољила на испитивањима, па се купују преко „Југохемије“ од фирме „Тадиран“.
………………………………………….
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 20.јула Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.
Мирослав Лазански
објављено: 20.07.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution.